Slachterij Vion in Apeldoorn per direct gesloten, medewerkers te dicht op elkaar
Slachtbedrijf Vion in Apeldoorn moet per direct de deuren sluiten. Eerder op de dag zijn achttien busjes aangekomen met arbeidsmigranten die veel te dicht op elkaar zaten.
De actie is uitgevoerd op last van de veiligheidsregio. Er staan dranghekken bij de vestiging en er mag niemand in en uit.
Contactonderzoek
Vion kwam afgelopen week groot in het nieuws toen bij een vestiging in Groenlo 147 medewerkers besmet bleken met het coronavirus. Dat was ongeveer een kwart van het totale aantal. Daarna werd een grootschalig bron- en contactonderzoek ingesteld bij het bedrijf. In deze vestiging in Apeldoorn is nog geen besmetting vastgesteld.
Volgens een woordvoerder van het ministerie staat minister Carola Schouten van Landbouw achter het ingrijpen. Zij waarschuwde eerder deze week de slachterijen dat zij hun zaken op orde moeten hebben wat betreft veiligheidsmaatregelen in verband met het coronavirus. Dat geldt voor zowel de werkvloer als in het vervoer daar naartoe.
Reactie Vion
Vion geeft tegen RTL Nieuws aan zeer verontrust te zijn over de situatie. "Wij hebben begrepen dat de politie onderzoek doet of er in onze vestiging in Apeldoorn mogelijk een of meerdere mensen zouden zijn die op de quarantainelijst van Groenlo zouden staan. Het is een uitstekende zaak dat de politie dit nu tracht vast te stellen. En onbegrijpelijk dat daar blijkbaar aanleiding voor is."
"Laten we ook helder zijn hoe wij als Vion hierin staan: voor ons en voor onze medewerkers gelden dezelfde afspraken als voor ieder ander: als iemand positief is bevonden op het Corona-virus dan ga je netjes in quarantaine en blijf je in quarantaine gedurende twee weken. Daar heeft iedereen zich aan te houden. Geen enkele uitzondering."
Minister: 'Dit is de consequentie'
Minister Schouten bevestigt dat de RIVM-richtlijnen inderdaad niet werden gerespecteerd in de busjes. Schouten: "Dat betekent dat er niet geslacht kan worden. Het onderstreept dat als maatregelen niet worden nageleefd, een slachterij wordt gesloten. De veiligheidsregio heeft dat besloten. Ik sta daar volledig achter."
De actie onderstreept dat het naleven van de maatregelen eigenbelang is dat maatregelen worden gehandhaafd. "Het is van belang dat medewerkers veilig kunnen werken. Als dat niet gebeurt, is dit de consequentie. Dat merken ze vandaag."