Uitleg cijfers bloedbank

Is echt maar 5,5 procent van de Nederlanders besmet geweest met corona?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPIs echt maar 5,5 procent van de Nederlanders besmet geweest met corona?
RTL

Zo'n 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen aangemaakt tegen het coronavirus. Dat werd vanochtend duidelijk. Maar wat betekent dit nou precies? Is maar 5,5 procent van Nederland besmet geraakt met het virus? En kun je je eigen bloed eigenlijk inleveren voor een test? We vragen het hoogleraar immunologie Ger Rijkers van het University College Roosevelt in Middelburg. 

Allereerst, wat betekent het eigenlijk als je antistoffen hebt?

"Als er antistoffen in je bloed worden aangetroffen tegen het coronavirus, dan betekent het dat je bewezen in contact bent geweest met het coronavirus. Uit de cijfers van bloedbank Sanquin blijkt dus dat van de 7000 geteste personen, zeker 5,5 procent besmet is geweest met het virus. Maar het kan zijn dat van die 7000 mensen veel meer mensen besmet zijn geweest en dat in heel Nederland het percentage sowieso hoger ligt." 

Hoger? Dus er hebben veel meer mensen corona gehad?

"Laten we het eerst over die cijfers van de bloedbank hebben. Wij hebben eerder onderzoek gedaan naar medewerkers in het ziekenhuis in Tilburg die positief getest waren op het coronavirus. We onderzochten hun bloed, maar uit dat onderzoek bleek dat tussen de 25 en 50 procent van die medewerkers na drie weken nog geen antistoffen tegen het coronavirus waren aangetroffen in het bloed. Dat was voor ons wel een verrassing. Het blijkt dus dat niet iedereen die besmet is geweest, antistoffen aanmaakt tegen het virus. Daarom kan het dus zijn dat er meer mensen in contact zijn geweest met corona, dan die 5,5 procent." 

Groepsimmuniteit ver weg: '5,5 procent bloeddonoren heeft antistoffen'
Lees ook

Groepsimmuniteit ver weg: '5,5 procent bloeddonoren heeft antistoffen'

"En dan naar het cijfer van heel Nederland. Ik denk niet dat de 7000 mensen die hun bloed hebben gedoneerd bij de bloedbank, en waarbij dus onderzoek is gedaan naar de antistoffen, een hele goede dwarsdoorsnede is van de Nederlandse bevolking. Ik doel dan eigenlijk vooral op het gedrag van de bevolking.

Mensen die bloed doneren zijn namelijk heel erg betrokken bij de gezondheid van anderen. Je doneert bloed uit eigen wil, om anderen beter te maken. Ik denk dat zij zich ook heel goed houden aan de coronamaatregelen, omdat ze veel bezig zijn met de gezondheid van anderen. Zij komen waarschijnlijk dus minder snel in aanraking met corona, dan andere Nederlanders." 

Oké, maar hoeveel mensen zijn dan wel besmet geraakt in Nederland?

"Die rekensom is heel erg moeilijk. We weten dat het percentage hoger ligt dan 5,5 procent, maar hoe hoog weten we niet. Als we gaan kijken naar het percentage dat we moeten hebben als we groepsimmuniteit hebben bereikt in Nederland, praat je over 60 procent. Ik weet wel dat we daar nog lang niet zijn."

En als ik zelf wil weten of ik het virus heb gehad, kan ik mijn bloed dan insturen?

"Of het kan? Ja, je kan als overheid een systeem bedenken waarin een Nederlander zijn bloed kan inleveren en het laat testen op antistoffen. Of je het moet willen, zo'n systeem, is een tweede. In verband met alle mitsen en maren die aan zo'n bloedonderzoek hangen - soms maak je dus geen antistoffen aan ondanks een besmetting - vind ik dat niet verstandig. Zo'n onderzoek geeft gewoonweg geen goede individuele uitslag."

In sommige andere landen kan het wel, omdat daar de gezondheidszorg op commerciële basis is geregeld. Dan betaal je dus zelf voor een onderzoek. Ongetwijfeld dat veel Nederlanders dit hier ook zouden doen als het mogelijk zou zijn, maar ik denk dat niemand daarbij geholpen is."

Kan ik nu bij de GGD testen of ik het onlangs heb gehad?

"Je kan je dus vanaf 1 juni, bij een vermoeden op besmetting, of bij milde klachten, laten testen op het coronavirus. Je test dan of je het virus op dat moment bij je draagt. Als je het virus bijvoorbeeld twee weken geleden hebt opgelopen, dan test je vandaag sowieso negatief. Dat kan zelfs al als je drie dagen geleden in contact bent geweest met corona.

Met zo'n test kun je dus niet bewijzen, of aannemelijk maken, dat je in het verleden in contact bent geweest met het virus. Ik denk wel dat veel mensen op dit moment zo'n test doen, omdat ze hopen dat het nog in hun lichaam zit van misschien wel weken geleden. Maar dat heeft echt geen zin."

Testen, testen, testen. Om het virus in bedwang te houden kan iedereen met coronaklachten vanaf vandaag worden getest in Nederland. Hoe gaat dat in zijn werk?
Lees meer over
Ger RijkersCoronavirusBloeddonatieCovid-19