Profiel

'Vriendelijke reus' George Floyd, een profiel van de man die de wereld in beweging bracht

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Zuma Press'Vriendelijke reus' George Floyd, een profiel van de man die de wereld in beweging bracht
RTL

De enorme muurschildering in Minneapolis is de belangrijkste, maar lang niet meer de enige plek waar het gezicht van George Floyd prijkt. Van Berlijn tot Idlib, overal duiken schilderingen op van de man die het symbool werd van wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld. Wie was George Floyd?

De 46-jarige Floyd groeide op in Houston, in de staat Texas. In een bekende Afro-Amerikaanse wijk genaamd 'the Third Ward', waar ook zangeres Beyoncé is opgegroeid.

Zachtaardig karakter

Als sportieve tiener, met een lengte van bijna twee meter, had hij succes als basketballer en met American football. Volgens bekenden was hij fanatiek binnen de lijnen, maar had hij een zachtaardig karakter. Vrienden noemden hem 'een vriendelijke reus'. "Hij was aardig en een bekende in de gemeenschap", zegt jeugdvriend Redick Edwards tegen de Houston Chronicle.

Floyd (links) met zijn basketbalteam.© Betty L. Mccarthy
Floyd (links) met zijn basketbalteam.

"Op 12-jarige leeftijd was hij al zo lang", vertelt zijn oude teamgenoot Jonathan Veal aan lokale media. "Ik had nog nooit zo'n groot persoon gezien." Op zijn middelbare school was hij fanatiek in beide sporten. Na zijn examen in 1993 kreeg hij de kans om door te trainen en te leren aan de South Florida Community College, maar die opleiding maakte hij nooit af.

In de jaren 90 was hij vooral met muziek bezig en maakte hij deel uit van de hiphopscene in Houston, met de formatie Screwed Up Click. Hij werd bekend onder zijn artiestennaam 'Big Floyd'.

Gevangenisstraf

Zijn buurt had te maken met veel armoede en sociale ongelijkheid. Het leidde er tot veel spanningen en bendegeweld. Of het direct een rol heeft gespeeld is niet duidelijk, maar het leven van Floyd nam een andere wending. Hij werd meerdere keren opgepakt voor onder andere diefstal en drugsbezit. Voor een gewapende overval in 2007 werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Tijd voor veranderingen

Na die straf wilde hij volgens bekenden zijn leven beteren. Omdat hij geen werk kon vinden in Houston verhuisde hij in 2018 naar Minneapolis. Hij werkte als vrachtwagenchauffeur en als beveiliger in een restaurant. Volgens de restauranteigenaar was Floyd geliefd bij collega's en klanten.

Ook werkte hij voor het Leger des Heils. "Hij was blij met de veranderingen in zijn leven", vertelt Floyd's vriend Christopher Harris aan de Boston Globe. "Hij deed wat hij kon om zijn leven beter te maken."

Het bewijs

Samen met zijn ex-vriendin Roxie Washington zorgde hij voor zijn 6-jarige dochtertje, Gianna. Ook had Floyd uit een vorige relatie een volwassen dochter en een zoon. "Hij was een goed mens en mijn dochter is daar het bewijs van", zegt Washington.

Baan kwijt

Net als miljoenen andere Amerikanen raakte Floyd zijn baan kwijt door de coronacrisis. Het restaurant waar hij werkte moest dicht. De dag voor zijn dood gaf zijn voormalige baas hem contactgegevens van een uitzendbureau in de hoop op een tijdelijke baan.

Noodlot

Op 25 mei werd de politie gebeld nadat Floyd geprobeerd zou hebben een pakje sigaretten af te rekenen met vals geld. In een video is te zien hoe een witte politieagent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat, terwijl Floyd stikt en de inmiddels bekende woorden "I can't breathe" zegt.

'Wij zijn Floyd'

De gebeurtenis leidde tot grote woede in Amerika en ver daarbuiten. Want wat Floyd is overkomen is niet alleen herkenbaar voor Amerikanen, maar voor mensen over de hele wereld.

In Minneapolis, op de plek waar hij om het leven kwam, is zijn muurschildering een gedenkplaats geworden. Zijn naam staat inmiddels gedrukt op T-shirts van profvoetballers en wordt luidkeels geroepen door demonstranten in steden als Londen, New York en Sydney. "Wij zijn allemaal George Floyd", zeggen ze.

Ook komend weekend zal er in verschillende landen worden gedemonstreerd en gerouwd om de man wiens dood nu hoop op verandering betekent.

Lees meer over
George FloydPolitiegeweldRacismeDemonstratiesVerenigde Staten