7 miljoen mensen

Helft Nederlanders in donorregister, meerderheid is orgaandonor

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Harold VersteegHelft Nederlanders in donorregister, meerderheid is orgaandonor
RTL

In het afgelopen jaar hebben een half miljoen Nederlanders zich geregistreerd in het donorregister. Met nog een aantal weken voordat de nieuwe donorwet wordt ingevoerd, staan bijna 7 miljoen Nederlanders in het donorregister. Meer dan de helft van hen geeft toestemming voor orgaandonatie.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Per 1 juli gaat een nieuwe donorwet in, waardoor mensen die geen keuze maken met de vermelding 'geen bezwaar tegen orgaandonatie' in het register komen te staan. 

Geen toestemming

Inmiddels is het aantal Nederlanders dat zichzelf heeft ingeschreven in het register flink gestegen. Stonden er begin 2019 nog 6,36 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder geregistreerd, begin dit jaar waren dat er al 6,91 miljoen.

Wel of geen orgaandonor? Je krijgt meer tijd om te kiezen
Lees ook

Wel of geen orgaandonor? Je krijgt meer tijd om te kiezen

Het aantal mensen dat geen toestemming geeft voor orgaandonatie steeg het afgelopen jaar het hardst. Begin vorig jaar gaven 1,9 miljoen Nederlanders geen toestemming voor orgaandonatie, inmiddels zijn dat er 2,3 miljoen.

Toch zegt nog altijd de meerderheid van de mensen in het donorregister (55 procent) orgaandonor te willen zijn. 34 procent van de Nederlanders geeft geen toestemming en 11 procent wil dat nabestaanden over de keuze beslissen.

Nieuwe donorwet

Per 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. Wie zich niet inschrijft in het register, wordt dan automatisch donor. De overheid hoopt zo het aantal geregistreerde orgaandonoren te vergroten. De wet werd vorig jaar – met de kleinst mogelijke meerderheid – aangenomen in de Eerste Kamer.

Vanwege de coronacrisis krijgen Nederlanders echter langer de tijd om te kiezen of ze orgaandonor willen zijn of niet. Mensen krijgen daarom niet volgende maand maar pas in september een brief op de mat. Die brief waarschuwt dat ze te boek komen te staan als iemand zonder bezwaar tegen orgaandonatie.

Sommigen ontvangen de brief zelfs pas volgend voorjaar. "De coronacrisis heeft grote gevolgen voor alle Nederlanders. Ik wil hen de komende tijd niet belasten met de belangrijke keuze over orgaandonatie", liet Minister Martin van Rijn van Medische Zorg vorige maand weten.

Volgens het CBS ontbreken er nog vooral gegevens van 18- tot 20-jarigen in het donorregister. Bijna driekwart van hen heeft zich niet geregistreerd. Ook mensen met een migratieachtergrond staan vaker niet in het donorregister (72 procent) dan mensen met een westerse migratieachtergrond (64 procent) of Nederlandse achtergrond (45 procent).

Minste donorregistraties in Urk

Verder valt op dat meer dan de helft van de vrouwen (53 procent) in het donorregister staat, tegenover minder dan de helft (45 procent) van de mannen.

In de gemeenten Urk (67 procent), Staphorst (65 procent) en Vaals (62 procent) staan relatief de minste mensen geregistreerd.

Patricia van Corven heeft een longziekte en wacht op een donor. Voor haar is de nieuwe Donorwet van levensbelang. Niet alleen om sneller een donorlong te krijgen maar vooral omdat de wet perspectief geeft. De pijn is nu makkelijker te dragen.
Lees meer over
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en SportCBSOrgaandonatie