Klein sportbootje

Urker vissers redden migranten: 'Dobberden op drukke vaarroute'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPUrker vissers redden migranten: 'Dobberden op drukke vaarroute'
RTL

Urker vissers hebben gisteren een bootje met migranten van de Noordzee gered. Ze dobberden op een drukke vaarroute, waar het door grote containerschepen makkelijk over het hoofd hadden kunnen zien. "Ze hebben ontzettend veel geluk had", vertelt de kapitein van de kotter.

In eerste instantie dacht kapitein Garrut Klarine van kotter UK48 dat het om een sportbootje ging. "Maar toen zagen we wat handjes zwaaien en was het wel duidelijk dat het er vluchtelingen aan boord waren", vertelt hij in het NPO Radio 1-programma Lans de Lijn en Omstreken.

Geen benzine

Op het bootje bevonden zich 23 volwassenen en drie kinderen. "Ze hadden geen benzine meer en wisten niet meer waar ze waren", vertelt Klarine. Vermoedelijk zijn de migranten vertrokken vanuit Calais en hoopten ze Groot-Brittannië te bereiken.

Urker schipper redt 20 migranten en baby uit het Kanaal: 'Je zag de wanhoop'
Lees ook

Urker schipper redt 20 migranten en baby uit het Kanaal: 'Je zag de wanhoop'

"De meesten waren er redelijk aan toe, maar één iemand was behoorlijk zeeziek", legt Klarine uit. Die migrant hebben ze aan boord genomen, terwijl de andere 25 vluchtelingen in het bootje bleven. Ze mochten van de Engelse kustwacht eigenlijk helemaal niemand aan boord nemen – 'waarschijnlijk vanwege het coronavirus'.

Niet zichtbaar op radar

Gelukkig waren de weersomstandigheden goed: de zee was 'spiegelglad' en je kon ver kijken. De vluchtelingen hebben volgens Klarine dan ook 'ontzettend veel geluk gehad'. Ze waren namelijk afgedreven naar een drukbevaren stuk van de Noordzee, waar per uur wel tien grote containerschepen langskomen. Zo'n klein bootje is op de radar van die schepen onmogelijk te zien en een paar uur eerder was het er nog zeer mistig geweest.

Ook Riekelt Bakker, directeur van de kotter, benadrukt in het radioprogramma hoeveel geluk de mensen hebben gehad. "Al was het maar windkracht 3 of 4 geweest, ze hadden het nooit overleefd", denkt hij.

'Dat je dit durft met kleine kinderen'

Klarine is door het incident anders naar vluchtelingen gaan kijken. "Nu ik met mijn ogen ogen heb gezien hoeveel mensen in zo'n klein bootje zitten, denk ik er wel anders over. Dat is wel indrukwekkend, dat je dat durft met kleine kinderen."

Eind vorig jaar haalden Urker schippers al eens migranten van de Noordzee. 21 mensen, onder wie een baby van zes weken, waren onderweg naar Engeland op een piepklein bootje. "Ik zag de wanhoop in hun ogen. Als we een halfuur later waren geweest, was het bootje gezonken", vertelde de schipper van die boot.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
VluchtelingenMigratieUrkFrankrijkGroot-Brittannië