Luchtkwaliteit

Er komt smog aan, helpen onze mondkapjes dan ook?

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© ANPEr komt smog aan, helpen onze mondkapjes dan ook?
RTL

Er zijn ongetwijfeld mensen die de hitte van de komende dagen fijn vinden, maar de warmte betekent ook dat we mogelijk last krijgen van smog. Zo'n verplicht mondkapje lijkt dan een uitkomst, maar helpt dat wel?

Vooral in het zuiden is de kans op smog vandaag en morgen groot, overmorgen is dat het geval in het hele land. Naar verwachting is de luchtkwaliteit 'slecht', meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Als er smog is, is het aantal verontreinigende stoffen in de lucht verhoogd. Dat kan acute gezondheidsklachten veroorzaken. Denk aan hoesten, kortademigheid, verergering van astmaklachten, geïrriteerde ogen of een geïrriteerde neus of keel. 

Alarmdrempel voor ozon

In Europa is er een informatie- en alarmdrempel vastgesteld voor ozon. De informatiedrempel 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Als die drempel overschreden dreigt te worden, kunnen mensen last krijgen van klachten.

Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit en volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex is de luchtkwaliteit dan slecht, schrijft het RIVM op zijn website. 

Er is ook een alarmdrempel. Die ligt op 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan "zeer slecht". Naar verwachting wordt die waarde de komende dagen niet gehaald.

Gelukkig hebben velen nu mondkapjes vanwege de coronacrisis, zou je denken. Ofwel: die smog is niet zo'n groot probleem, want we hebben bescherming. Maar dat is niet helemaal waar, vertelt Joost Wesseling, luchtkwaliteitsexpert bij het RIVM. 

Drie keer zoveel

Je hebt verschillende soorten smog, legt hij uit. "Dit is ozonsmog. Dat is een gas dat bij hoge concentraties irriteert. We verwachten 150 microgram per kubieke meter, dat is drie keer zoveel als gemiddeld. Als die piek van 150 een aantal dagen aanhoudt, is dat best veel."

Een mondkapje beschermt daar niet tegen. "Het probleem is: mondkapjes houden druppeltjes tegen. Vooral grovere dingen in de lucht. Maar ozon is een molecuul, net zoals zuurstof- of stikstofmoleculen. Die zijn zo klein dat ze niet door zo'n simpel mondkapje worden tegengehouden."

Nederlands oventje moet smogprobleem in India oplossen
Lees ook

Nederlands oventje moet smogprobleem in India oplossen

Zelfs een gecertificeerd M95-masker biedt geen bescherming tegen moleculen, zegt hij. "Om deze gassen tegen te houden heb je echt volledige gezichtsmaskers nodig waarbij de lucht door een schoonmaakunit binnenkomt. Daarin zitten dan chemicaliën die de ozon aan zich binden."

Wat helpt?

Goed, dat mondmasker is dus geen oplossing tegen de ozon. Wat je dan wel kunt doen om te voorkomen dat je smog binnenkrijgt? "Mensen die last hebben van klachten, kunnen het beste zoveel mogelijk binnenblijven. En als het niet echt hoeft, is het beter om inspannende activiteiten uit te stellen", zegt Wesseling. "Vooral in de namiddag en avond want smog bouwt zich door de dag heen op."

Nu het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht is, hebben veel mensen er een aangeschaft. Toch gaat het gebruik ervan nog niet van een leien dakje. Wat kun je er wel en niet mee doen en hoe (vaak) was je 'm?
Lees meer over
WeerMondkapje