'Ik ben het zat'

Deze politieagente deelt haar verdriet: 'We worden afgeschilderd als beestachtig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Deze politieagente deelt haar verdriet: 'We worden afgeschilderd als beestachtig'
RTL

Agent Marjolein uit Rotterdam is verdrietig. Boos. Teleurgesteld. Omdat agenten vaak 'stank voor dank' krijgen. Omdat zij en haar collega's afgelopen weekend werden vergeleken met nazi's. De agent uitte haar ongenoegen op Facebook – met veel reacties tot gevolg.

Marjolein is het zat om uitgekotst te worden. Om te worden neergezet als 'beestachtig'.

De druppel? Een foto die ze op internet tegenkwam, waarop een Nederlandse agent in uniform werd vergeleken met een SS'er uit de Tweede Wereldoorlog. 'Stank voor dank', noemt Marjolein het in een post op haar Facebookpagina. "We doen het nooit goed."

Kritiek op politieoptreden Den Haag, maar 'beelden zijn momentopname'
Lees ook

Kritiek op politieoptreden Den Haag, maar 'beelden zijn momentopname'

"Wij geven onze veiligheid op voor de veiligheid van de burger", schrijft ze. 

"Wij zijn degene die tegen ouders zeggen dat hun kind na het stappen nooit meer thuiskomt omdat zij bij een auto-ongeluk om het leven zijn gekomen. Wij zijn diegene die nachten en dagen zoeken naar het vermiste kindje uit de straat. Wij zijn diegene die de vervelende alcohollist van straat halen. Wij zijn diegene die naar de juwelier gaan die net is bedreigd met een vuurwapen."

Boos om kritiek

Daarom werd ze ook zo boos, de afgelopen dagen, op de kritiek die de politie kreeg na de demonstraties van onder andere Virus Waanzin. De demonstranten gingen ondanks een demonstratieverbod toch naar het Malieveld in Den Haag. De politie hield 37 mensen aan. 

"We worden neergezet als mensen die zomaar bevelen opvolgen vanuit de overheid", vervolgt Marjolein. "De zorg wordt bedankt voor alles wat zij de afgelopen maanden hebben gedaan, en wij? Wij doen het nooit goed."

'Niet nieuw'

"Die onvrede over de politie is iets van alle tijden", zegt Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit. "Agenten zijn op straat de vertegenwoordiger van de overheid. Ze moeten regels handhaven die mensen niet leuk vinden, en daarbij hebben ze de bevoegdheid om mensen te beperken in hun gedrag en vrijheid."

Dat maakt de politie volgens Timmer 'een populaire boksbal'. Op dit moment is dat volgens Timmer vanwege vermeende discriminatie in de Black Lives Matter-discussie en vanwege vermeend overmatig geweldgebruik bij demonstraties.

In de jaren dertig was die onvrede er ook, maar toen vanwege het optreden van de politie tegen stakers. En in de jaren zestig kreeg de politie kritiek op wangedrag tegen provo's. Timmer: "We hebben van alles voorbij zien komen."

Het demonstratieverbod werd genegeerd.

Betrouwbaar

Alleen nu 'lijkt' het volgens Timmer misschien meer, omdat het zichtbaarder is door sociale media. "Als je online bent als agent, kun je er niet omheen. Overal wordt die kritiek geuit. En op een fellere manier, want online is dat altijd makkelijker dan in het echt en ook onbeheerster." Hij kan zich voorstellen dat de kritiek daarom soms 'best pijn kan doen'. 

"Maar die kritiek is niet hoe héél Nederland over de politie denkt", zegt hij ook. 

Hij verwijst naar onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat laat zien dat Nederlanders de laatste jaren steeds tevredener zijn met de politie. "Dat zijn betrouwbaardere gegevens dan dat gebrul op sociale media." 

Maar het is online niet alleen maar kommer en kwel. Marjolein krijgt onder haar bericht veel positieve bijval. Mensen reageren vooral met hartjes, smileys of 'respect' onder de post. En het is ook niet zo dat Marjolein de handdoek in de ring gooit. Integendeel: "Ik blijf mijn werk doen. Scheld je mij vandaag uit, dan zal ik er morgen zijn als je mijn hulp nodig hebt."

Bovendien stelt Timmer dat dit soort discussies misschien niet prettig is, maar wel nuttig. "De politie is door deze kritiek in staat zich aan te passen aan maatschappelijke veranderende omstandigheden. Uiteindelijk moet je altijd met elkaar in gesprek gaan, op een fatsoenlijke manier, om tot een oplossing te komen."

Reactie politie: 'Doet pijn'

De politie verwijst desgevraagd naar een blog van korpschef Henk van Essen. Hij schreef de tekst na de kritiek op politieoptredens tijdens demonstraties in onder andere Den Haag. 

"Wat we ook doen, altijd is er wel iemand die vindt dat het anders had gemoeten. We treden te soft op. Of juist te hard. Een oordeel over ons optreden is snel geveld, vaak op basis van fragmentarische beelden. Dat doet mij pijn. Het doet geen recht aan mijn politiemensen. Aan onze politiemensen."

Twijfel doet iets met je

Volgens Van Essen is het goed om kritisch te zijn op de politie. En soms is die kritiek ook terecht. "Maar ik zie ook voorbeelden van ongefundeerde kritiek en van incidenten die tot norm worden verheven. Twijfel aan hun professionaliteit en integriteit doet iets met individuele politiemensen."

Lees meer over
Nationale PolitiePolitie in NederlandNederlandse PolitiebondGeweld tegen hulpverlenersPolitiegeweldZinloos geweldPolitie