Vanaf 00.00 uur

Reisadvies in Spanje tóch van geel naar oranje, wat nu?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Marlies WesselsReisadvies in Spanje tóch van geel naar oranje, wat nu?
RTL

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor heel Spanje en delen van Frankrijk aangescherpt. Het reisadvies is aangepast naar oranje en het gaat vanaf 12 uur vannacht in. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd. Wat nu?

De vraag is wat je moet doen als je in een land bent terwijl dat land code oranje krijgt. Moet je bij terugkomst bijvoorbeeld vakantiedagen opnemen als je in quarantaine moet? 

Op de kaart van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de meeste Europese landen en regio's geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico's zijn, maar dat je er wel vakantie kunt vieren.

Vannacht is vanwege de oplopende coronabesmettingen het reisadvies voor heel Spanje aanscherpt. Mensen die nu terugkomen, krijgen het dringende advies om tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Verhoogd besmettingsgevaar

Er zijn ook landen en regio's met een oranje reisadvies, wat betekent dat het ministerie dringend afraadt om daarheen te gaan voor alle niet-noodzakelijke reizen. Helaas is ook je vakantie naar het buitenland niet noodzakelijk.

Zo'n reisadvies kan door de actuele ontwikkelingen elk moment worden aangepast, zoals vandaag dus gebeurde bij Spanje en delen van Frankrijk.

Kom je terug uit een gebied dat oranje is vanwege verhoogd besmettingsgevaar of dat tijdens je verblijf daar oranje is geworden, dan moet je tien dagen in quarantaine. Dit is een dringend advies, het is dus géén verplichting.

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?
Lees ook

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Kan ik nog naar huis als een land oranje wordt? En wie is verantwoordelijk?

De overheid komt je niet terughalen, daarover was premier Mark Rutte duidelijk toen hij zei dat we weer op vakantie mogen. Maar wie doet dat dan wel? 

Dat hangt ervan af wat voor reis je hebt geboekt. Heb je zelf de losse onderdelen geboekt, dan moet je zelf zorgen dat je naar huis komt. Neem daarvoor contact op met bijvoorbeeld de vliegmaatschappij.

Bij een pakketreis zit dat anders. De aanbieder daarvan is verplicht je te helpen als je in moeilijkheden zit, schrijft de ConsuWijzer. Dat kan betekenen dat je aanbieder de reis aanpast, maar misschien ook dat je kosteloos naar huis gehaald wordt.

Als de aanbieder aangeeft dat je de reis niet kunt afmaken, dan heb je recht op een prijsverlaging. Zit je in een dergelijke situatie, neem dan contact op met de aanbieder.

De afgelopen weken was verslaggever Laura Veneman op vakantie in Europa om te ervaren hoe dat nu is met de coronamaatregelen.

Hoe zit het met mijn reisverzekering? 

Als het reisadvies verandert tijdens je vakantie ben je gewoon nog verzekerd. De reisverzekeraar verwacht dan wel dat je probeert om zo snel mogelijk naar Nederland terug te komen.

Als je ondanks het risico op corona geen actie onderneemt, is de kans groot dat je geen aanspraak kunt maken op een vergoeding via je reisverzekering. 

Of ze nu naar een gebied met code oranje vliegen of, veiliger, naar geel, het maakt deze vakantiegangers niet veel uit.

Wanneer het reisadvies vóór vertrek verandert van geel naar oranje en je er tóch voor kiest om op vakantie te gaan, ben je doorgaans niet meer verzekerd. Het Verbond van Verzekeraars adviseert per verzekeraar te checken of de overige risico's zijn gedekt.

Meestal wordt de reis geannuleerd door de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij en wordt een alternatief aangeboden. Als je zelf niet meer wilt gaan, kun je bij je reisorganisatie checken wat de mogelijkheden zijn. Vaak krijgen reizigers een voucher of hun geld terug.

Wat als ik alleen door een risicoland reis om op bestemming te komen? 

Een kleurcode voor een regio of land zegt in principe niets over het reizen dóór zo'n gebied. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken moet je doorgaans alleen in quarantaine als je in een gebied met verhoogd besmettingsgevaar bent geweest. Als je er doorheen rijdt en niet uitstapt, hoef je dus niet in quarantaine. 

Als je met het vliegtuig op vakantie bent is het wat ingewikkelder. Het gebied waar je op vakantie bent is geel, maar de luchthaven waar je vlucht gaat ligt in oranje gebied? Dan moet je in quarantaine. Maar als je alleen een overstap hebt op een vliegveld in oranje gebied, en dus achter de douane blijft, hoeft dat niet.  

Stel: je moet in quarantaine na een vakantie in een oranje land. Betaalt je werkgever dan door?

Als je reist naar een gebied waar het reisadvies oranje is, weet je vooraf al dat je na afloop tien dagen in quarantaine moet. Daarom valt dit onder het eigen risico, zegt het FNV. Je baas hoeft je dus niet door te betalen tijdens zo'n quarantaineperiode.

Kost je dat vakantiedagen? "Dat hangt af van wat er met de werkgever wordt afgesproken", legde  hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp eerder al uit aan RTL Nieuws. "Het uitgangspunt is dat de werknemer een risico heeft genomen en daardoor geen loon doorbetaald hoeft te krijgen. Of je in ruil daarvoor onbetaald verlof opneemt of vakantiedagen, kun je afspreken."

Is dit anders als je vakantieland tijdens je vakantie van geel naar oranje ging? 

"Ja, als het reisadvies aangepast wordt tijdens je vakantie is dit anders", zegt Verhulp. "In dit geval kun je er niks aan doen. En dus moet je werkgever je loon gewoon doorbetalen als je niet kunt werken in de quarantaineperiode." 

Ook het FNV zegt dat het werknemers niet aan te rekenen valt als het reisadvies tijdens de vakantie verandert naar oranje.

Maar er zijn ook werkgevers en branches die daar anders over denken en vinden dat het risico ook in dit geval bij jou als werknemer ligt. In de transportsector hoeft je werkgever het loon bijvoorbeeld niet door te betalen als het reisadvies tijdens je vakantie wijzigt en je in quarantaine moet. Wel kan er overlegd worden of je daarvoor vakantiedagen in kunt of moet zetten.

Lees meer over
CoronavirusCovid-19VakantieGezondheidVerzekeringen