Duizenden bloeddonoren nodig voor mogelijk coronamedicijn
Er is goede hoop dat bloedplasma van ex-coronapatiënten als medicijn tegen het coronavirus kan werken. Bloedbank Sanquin heeft daarom opdracht gekregen om 30.000 kilo bloedplasma in te zamelen, maar daarvoor zijn duizenden ex-coronapatiënten als donoren nodig.
Bloedbank Sanquin is op zoek naar 16.000 donoren die recent besmet zijn geweest met het coronavirus. Dat bevestigt Sanquin na berichtgeving in De Telegraaf. Met antistoffen uit het bloed van deze ex-coronapatiënten hopen wetenschappers een coronamedicijn te maken.
Krachtige antilichamen
Eerder slaagde het Amsterdam UMC er al in om twee krachtige antilichamen tegen het coronavirus uit het bloed van ex-coronapatiënten te halen.
Die antilichamen kunnen preventief worden toegediend bij nieuwe patiënten. Die aanpak werkt niet als iemand al erg ziek is. "Maar als je helemaal vooraan begint – dus als je het virus nog niet hebt opgelopen of heel vroeg in het ziektetraject zo’n krachtige ampul krijgt met geconcentreerde anticoronastoffen – kan er een krachtige preventieve werking van uitgaan", legt hoogleraar infectieziekten en microbiologie Hans Zaaijer in De Telegraaf uit.
30.000 kilo plasma
Bloedbank Sanquin heeft daarom van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opdracht gekregen om 30.000 kilo bloedplasma van ex-coronapatiënten te verzamelen. Daar zijn 'heel veel' donoren voor nodig, vertelt Zaaijer in de krant.
Eerder zeiden wetenschappers tegen RTL Nieuws 'voorzichtig optimistisch' te zijn over de antilichamen in het bloed van ex-coronapatiënten.
Zo vertelde viroloog Gorben Pijlman van de Universiteit Wageningen dat zo'n kortwerkend of 'passief' vaccin zinvol kan zijn voor bijvoorbeeld zorgpersoneel, dat een grotere kans loopt om besmet te worden. Maar hij verwacht niet dat het voor iedereen beschikbaar wordt. "Het is geen injectie van een paar euro."