Grensgevallen

Toch de grens over, ondanks code oranje: 'Het mondkapje gaat meteen af'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPToch de grens over, ondanks code oranje: 'Het mondkapje gaat meteen af'
RTL

De grens tussen Nederland en de Belgische provincie Antwerpen mag eigenlijk alleen maar overgestoken worden voor noodzakelijke reizen. Maar inwoners aan beide kanten van de grens zien hoe dat advies massaal genegeerd wordt. "Vanaf het moment dat Belgen hier de grens oversteken gaat het mondkapje af en voelen ze zich bevrijd."

Ze geniet volop van het zonnetje vandaag. Maar Nicolien Kroon zit in haar Belgische tuin ook flink te balen. De meteoroloog van RTL verhuisde in februari van Roosendaal naar het Belgische grensplaatsje Essen en voelt de impact van de nieuwe reisadviezen.

"Het lijkt erop dat ik de komende tijd helaas even niet het weer zal presenteren", laat Kroon telefonisch weten. "Als publiek figuur houd ik me sowieso aan de regels en kan ik dus niet naar Hilversum."

Aantal besmettingen toegenomen

Nederland scherpte deze week het reisadvies voor de Belgische provincie Antwerpen aan. Er wordt nu aangeraden om alleen voor noodzakelijke reizen die provincie te bezoeken. De reden om dat gebied code oranje te geven is het aantal besmettingen dat daar de afgelopen tijd sterk is toegenomen.

Liveblog: de laatste updates over de coronacrisis
Lees ook

Liveblog: de laatste updates over de coronacrisis

Op dat Nederlandse besluit volgde al snel een reactie van de Belgen. Voor de inwoners van de provincie Antwerpen werd heel Nederland uitgeroepen tot een oranje gebied. Want ook voor hen is er het dringende advies om, net als Nederlanders die terugkomen van een bezoek, 14 dagen in quarantaine te gaan.

Risicogebied

Of er ook echt naar die regels geluisterd wordt? Niet als je het vraagt aan mensen die in de grensregio wonen en werken. "Er komen net zoveel Belgen boodschappen doen als vorige week", vertelt Guido die bij een supermarkt in het Nederlandse plaatsje Reusel werkt. "Het mondkapje gaat hier ook meteen af. Het lijkt soms wel een soort bevrijding van de strenge maatregelen thuis."

Ondanks dat die zuiderburen uit een risicogebied komen, wil hij ze niet bij de deur tegenhouden. "Het zijn klanten die hier al jaren komen, die wijs je niet zomaar de deur." Echt fijn voelt Guido zich er niet bij. "Gisteren liep er nog compleet gezin uit België binnen. Toen heb ik gezegd dat dat niet helemaal de bedoeling is."

We worden platgebeld

Aan onze kant van de grens blijven de goedkopere boodschappen gewild. Maar voor het bier trekken veel Nederlanders ook nu nog de grens over naar België. "We worden platgebeld door Nederlanders die willen weten wat voor maatregelen er in onze winkel zijn", aldus een medewerker van een drankenhandel in de grensregio bij Tilburg.

Zijn drankenhandel moet het vooral van klanten uit Tilburg en omgeving hebben. Voor de klanten die onvoorbereid de Belgische winkel in lopen zijn er mondkapjes beschikbaar. "Het schiet niet op als we elke klant met lege handen weer terug de grens over moeten sturen."

Ver van ons bed

De richtlijnen schrijven voor dat mensen die ondanks code oranje toch de provincie Antwerpen bezoeken, bij terugkomst twee weken in quarantaine moeten. Toch slaat niet elke klant voor weken aan drank in.

"Het voelt voor ons echt als een ver-van-ons-bed-show", legt de medewerker die graag anoniem blijft uit. "De stad Antwerpen is de voornaamste brandhaard. Hier bij ons zijn er amper besmettingen."

De Vlaamse gemeente Knokke-Heist heeft veel overlast van Nederlandse jongeren die het einde van hun examens komen vieren. In Nederland mogen de tieners nog niet drinken, dus zoeken ze hun heil in België.

Dat gevoel lijkt voor veel mensen de doorslag te geven om de grens over te blijven steken. De quarantaine-maatregel die daarna zou moeten volgen is volgens mensen die voor werk de grens over moeten onhoudbaar.

Zo zou Nicolien Kroon wel het weerbericht kunnen presenteren, 'maar dan moet ik eerst twee weken in quarantaine om de studio in te kunnen'. "En na een nachtje thuis slapen kan ik weer van voor af aan beginnen.

Niet nog een keer meemaken

Grensbewaking, zoals tijdens het begin van de coronacrisis, gaat voor Guido van de Nederlandse supermarkt te ver. "Al valt het dan wel veel beter te controleren. Nu doen mensen gewoon waar ze zelf zin in hebben."

De drankenhandel in de buurt van de grens bij Tilburg keek vorige keer letterlijk uit op een grenscontrole. "Dat wil ik niet nog een keer meemaken", aldus een van de verkopers. "Een ramp voor de handel. Ik heb liever dat er maatregelen worden genomen voor de echte brandhaarden in plaats van dat een hele provincie geraakt wordt."

België heeft aan zijn grensovergangen in- en uitreiscontroles ingevoerd op 'niet-essentiële verplaatsingen' om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Je kunt een flinke boete krijgen als je je er niet aan houdt.

Vitaal beroep

Nicolien Kroon heeft nu ruim de tijd om de corona-cijfers te bekijken. "En dan is het eigenlijk helemaal gek wat er nu gebeurt. Als je het aantal besmettingen van de gemeente waar ik woon afzet tegen die van bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam, dan gaat het daar slechter." 

"En dat terwijl hier een mondkapje verplicht is en we zelfs een avondklok hebben." Toch blijft ze voorlopig aan de andere kant van de grens zitten. "Een uitzondering is vanwege mijn beroep helaas niet mogelijk. Het is daarom te hopen dat het aantal besmettingen binnenkort weer gaat dalen. Want hoe lekker het weer hier in België ook is, ik wil graag weer aan het werk."

Lees meer over
NederlandBelgië