Herbesmetting

Ook bij ons: coronapatiënten na genezing opnieuw besmet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOok bij ons: coronapatiënten na genezing opnieuw besmet
RTL

In Nederland en België zijn voor het eerst officieel herbesmettingen vastgesteld. Mensen die besmet waren met het coronavirus en opknapten, raakten opnieuw besmet. Het roept bij wetenschappers de vraag op hoe lang iemand immuun blijft na genezing van een coronabesmetting.

De Nederlandse viroloog Marion Koopmans bevestigt de herbesmettingen bij de NOS. Koopmans is ook lid van het Outbreak Management Team (OMT) en een van de belangrijkste adviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Man uit Hongkong

Gisteren kwam naar buiten dat een 33-jarige man uit Hongkong het coronavirus in 4,5 maand twee keer heeft opgelopen. Er werd al langer vermoed dat een persoon twee keer besmet kan worden met Covid-19, maar hard bewijs was daar nog nooit voor geleverd.

Wetenschappers van de Universiteit van Hongkong hebben nu bewezen dat iemand na genezing van Covid-19 opnieuw geïnfecteerd kan worden.

Hoe lang kan iemand met én zonder coronaklachten besmettelijk zijn?
Lees ook

Hoe lang kan iemand met én zonder coronaklachten besmettelijk zijn?

Maar daar blijft het niet bij. De eerste herbesmettingen zijn inmiddels ook in Nederland en België geconstateerd. Volgens Koopmans gaat het om een oudere patiënt met een verslechterd immuunsysteem die het virus in Nederland een tweede keer heeft opgelopen. In België gaat het om een vrouw uit Leuven die, drie maanden na de eerste besmetting, opnieuw het virus onder de leden heeft.

'Goed nieuws is het niet'

"Goed nieuws is het niet", vertelt de Belgische viroloog Marc Van Ranst daarover aan Belgische media. "Je hoopt dat je uit de gevarenzone bent. Hopelijk is dat in de meeste gevallen ook zo." Of de herbesmettingen uitzonderingen zijn, is volgens hem nog onduidelijk. "Het zijn er nu al twee, mogelijk komen er nu meer bij."

Koopmans wil verder niets kwijt over de herbesmetting van de Nederlandse patiënt. Hoewel het RIVM de kans in maart nog klein achtte dat iemand twee keer ziek zou kunnen worden, verwachtten wetenschappers inmiddels al wel op herbesmettingen te stuiten. Er was simpelweg nog geen bewijs voor.

Geen levenslange bescherming

Eerder vertelde Koopmans al aan RTL Nieuws dat immuniteit tegen het coronavirus mogelijk maar beperkt houdbaar is. Dat bleek uit een Brits onderzoek, wat nog niet was getoetst door wetenschappelijke collega's. "Uit dat onderzoek blijkt dat met name de antistoffen tegen corona na de infectie snel naar beneden gaan. Dit gebeurt na een paar maanden, en dat is wel snel", vertelde ze toen.

"Dat wil niet zeggen dat mensen die het virus hebben gehad helemaal geen bescherming hebben", zegt Koopmans. Het is de vraag hoe lang iemand gemiddeld immuun blijft na een coronabesmetting. In het geval van de man in Hongkong duurde de immuniteit slechts enkele maanden.

"Maar het onderschrijft dat hoe we het virus nu aanpakken verstandig is. Namelijk: je kunt niet rekenen op langdurige bescherming als je het krijgt."

Lees meer over
Marion KoopmansCoronabesmettingenCoronavirusCovid-19NederlandBelgiëHongkong