Viral op Facebook

Vrouw van agent is gescheld op politie zat: hij is geen klootzak, maar een superheld

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PrivéfotoVrouw van agent is gescheld op politie zat: hij is geen klootzak, maar een superheld
RTL

Gewoon even haar hart luchten, dat was het idee achter een Facebookpost van Laura-Maria. Ze schreef over haar man die politieagent is, en wat hij allemaal over zich heen krijgt. De post ging viral: hij kreeg tienduizenden likes en mensen deelden hem massaal.

De tekst begint met een hele serie scheldwoorden die agenten zoals de man van Laura-Maria vaak naar hun hoofd krijgen geslingerd. Als ze aan het werk zijn, maar ook via sociale media: 'Klootzak! Hond! Je vrouw is een kankerhoer! Je bent een vieze homo! Gore snol! Kinderlokker!' Woorden die niet alleen agenten raken, maar ook hun gezinnen.

Ze sluit haar post af met deze zin: 'Het zijn superhelden met een gezin, vrienden en ouders zoals jij en ik.' 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Laura-Maria had de tekst al een week klaarliggen. Ze twijfelde of ze hem moest publiceren. Toen ze dat deed, maakte ze hem alleen zichtbaar voor vrienden. Totdat een van haar Facebookvrienden vroeg of ze hem mocht delen. Laura-Maria twijfelde, maar haar man trok haar over de streep: "Hij zei: doe nou maar, zo vaak zal het niet gedeeld worden", vertelt ze lachend.

Nare ziektes toewensen

Vervolgens bloedserieus: "Ik hoop nu wel dat mijn verhaal iets in gang zet. Als je de reacties onder berichten en filmpjes over de politie leest, verwensingen naar agenten en hun gezinnen, dat moet eens afgelopen zijn. Zelfs op dit bericht kreeg ik hele nare reacties. Mensen die mijn hele gezin een nare ziekte toewensen. Ik heb kinderen van 1 en 4, hoe kun je dat doen?"

'Geweld tegen politieagenten steviger bestraffen'
Lees ook

'Geweld tegen politieagenten steviger bestraffen'

Laura-Maria en haar man zien de agressie tegen agenten de laatste jaren toenemen. Online, maar ook op straat. Twee keer kreeg ze een telefoontje van haar man: "Je moet niet schrikken, maar ik zit nu bij een arts." En waarom? "Het gaat om niets. Een keer wees hij een fietser erop dat die aan de verkeerde kant van de weg reed. Hij kreeg een trap. Toen hij vervolgens om zijn ID vroeg, sloeg die fietser op hem in."

Naar een schietpartij

"De andere keer bekeurde hij een automobilist. Die was het er niet mee eens, stapte in zijn auto en reed met hoge snelheid weg, waardoor mijn man op de motorkap terechtkwam en een aantal meter werd meegesleurd." 

"Gelukkig kwam hij er allebei de keren fysiek goed vanaf, maar psychisch doet het wel wat met hem. En ook met mij, ik zit niet meer rustig als hij aan het werk is. Hij vertelt altijd wat hij doet, maar ik wil het niet altijd weten. Vroeger belde hij weleens dat hij later was omdat hij naar een schietpartij moest, dat zijn geen leuke uren."

"Ik heb gezegd: nog één zo'n telefoontje en je gaat vakken vullen. Daar lachen we om met elkaar, ik zou hem natuurlijk nooit dwingen om dat te gaan doen, maar ik bedoel het wel serieus: ik maak me zorgen, en dat weet hij ook."

Agenten en partners

Laura-Maria krijgt veel reacties van agenten en partners van agenten op haar tekst. "Dat doet me goed. Dat zijn de mensen die écht weten hoe het is. Als ik mijn vriendinnen vertel dat ik me zorgen maak of dat ik het moeilijk vind als hij er weer niet bij is met een verjaardag, kerst of oud en nieuw, dan snappen ze dat niet. Partners van agenten snappen dat wel."

"Ik kreeg zelfs een reactie van een rechercheur die op het punt stond de handdoek in de ring te gooien. Zij bedankte me voor mijn tekst en schreef dat ze nu toch nog even doorgaat. Dat vind ik geweldig."

"En veel mensen schrijven dat ze trots zijn. Op mij dat ik dit zo opschrijf, op mijn man, op de politie in het algemeen. Op al die andere hulpverleners die met agressie te maken krijgen omdat ze mensen willen helpen of het land wat veiliger willen maken. Naast al die negativiteit is dat fijn om te horen."

Dennis had een zware baan bij de politie, hij onderzocht dodelijke of ernstige ongevallen, maar hij wist waar hij aan begon. Desondanks begonnen de vreselijke ongelukken hun tol te eisen. In december vertelde hij aan RTL Nieuws dat hij thuis zat met PTSS.
Lees meer over
PolitieSociale Media