Veel jongeren negatief

Dit zeggen jongeren over #ikdoenietmeermee: 'Ik ben teleurgesteld'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Dit zeggen jongeren over #ikdoenietmeermee: 'Ik ben teleurgesteld'
RTL

Bekende Nederlanders zoals Famke Louise en Thomas Berge zijn het niet eens met de coronamaatregelen. Dat lieten ze weten met video's en de hashtag #ikdoenietmeermee. Fans en niet-fans laten vooral hun ongenoegen zien. Een enkeling is het wel met de BN'ers eens.

"Ik ben vooral teleurgesteld", zegt Mats van der Graaf (18), die reageerde op het bericht van Famke Louise. "Ik had een positief beeld van een groot deel van deze BN'ers, het is vervelend om te zien dat zij zo over de situatie denken."

'Ze was lekker bezig'

Mats volgde Famke Louise altijd met plezier. "Ze straalde altijd iets positiefs uit en was lekker bezig. Dit is erg jammer."

Mats van der Graaf
Mats van der Graaf

In de omgeving van Mats gaat het er vandaag veel over. "Je moet open staan voor mensen met andere meningen, maar ik vind dit veel te ver gaan", zegt hij. "Ik vind het ook wel gevaarlijk, omdat mensen als Famke Louise en Bizzey veel invloed hebben."

De meeste mensen die reageren onder de posts zijn negatief. Ook Silke was er daar één van. Zij reageerde met de volgende woorden: "Ik vond je net zo leuk..."

'Je moet je houden aan de maatregelen'

"Ik vond het jammer", vertelt Silke (16) over het moment dat ze de post zag. "Ik vind haar echt leuk, maar je moet je nu gewoon houden aan de maatregelen van de overheid. Eigenlijk ben ik teleurgesteld in iedereen die de hashtag gebruikt."

Silke.
Silke.

Silke zal er niet gelijk voor kiezen om Famke Louise te ontvolgen. "Maar ik kijk nu wel iets anders naar haar."

De lijst met BN'ers die meedoen met de hashtag is aardig lang. Bizzey dus, Famke Louise, maar ook dj's Hardwell en Lucien Foort, zanger Thomas Berge, acteur Tim Douwsma en realityster Donny Roelvink doen mee.  

Artikel gaat verder onder de lijst met namen:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De BN'ers krijgen veel kritiek op de posts, maar er zijn ook jongeren die wel wat zien in de berichten. Chimene (19) uit Hoogvliet zegt in haar reactie op het bericht van Famke Louise dat ze de anderhalve meter onzin vindt, en dat het ventileren van ruimtes beter werkt.

'In de supermarkt is het lastig'

"Ik twijfel wel een beetje", zegt ze als we haar spreken. "In de supermarkt bijvoorbeeld is het bijna onmogelijk om afstand te houden. Op sommige plekken is afstand houden misschien nog wel goed."

Chimene vindt de anderhalve meter ook niet altijd nodig.
Chimene vindt de anderhalve meter ook niet altijd nodig.

Chimene volgt Famke Louise al een paar jaar en deed dat vooral omdat ze de muziek leuk vindt. Ze volgt haar nu nog steeds. Mats niet. "Nee, ik heb haar inmiddels ontvolgd", zegt hij.

Verschillende reacties

Op social media zelf zijn de gesprekken - zoals wel vaker - iets minder genuanceerd dan aan de telefoon. Op de video van Bizzey komen reacties uit alle hoeken. Alle mensen die hem tegenspreken zijn 'schapen van de overheid', is te lezen. Maar ook: "Ja, tot dat je het zelf krijgt. Dan piep je wel anders."

Niet alleen jongeren reageren op de posts. We spreken met iemand die werkt in de zorg en niet bij naam genoemd wil worden. Ze was van maart tot en met juni aanwezig in een verpleeghuis. "Iedereen had corona, er gingen heel veel mensen dood."

'Het doet pijn'

"Het doet erg veel pijn", zegt ze over de berichten van de BN'ers. "Deze ziekte heeft een zwarte kant, als je die hebt gezien, dan draag je dat je hele leven met je mee."

De vrouw stelt - net als andere zorgmedewerkers - voor dat de BN'ers een dagje meelopen in de zorg. Een bericht dat niet goed valt bij enkele volgers. Ze krijgt nu bedreigingen, en wil daarom ook niet met haar echte naam worden genoemd in dit artikel.

Wie bedacht deze actie?

"Er is niet echt een initiator van de hashtag", vertelt actrice en model Dorien Rose Duinker die betrokken is bij de actie. "We zijn een groep influencers die in een Whatsappgroep zijn verzameld en al een tijd in gesprek zijn om onze zorgen te uiten over het beleid. Daaruit komen allerlei ideeën en acties naar voren. Veel artiesten zijn hun podium kwijt. Dan heb je opeens een heleboel tijd om je te verdiepen in de materie."  

Ook Watchdogs is betrokken bij de actie. "Dat is een collectief van verschillende mensen uit de filmwereld. Maar dit initiatief hoeft niet geclaimd te worden door een persoon. Het gaat om het vertegenwoordigen van een onderbelicht geluid." Iedereen werkt gratis mee, benadrukt Duinker. "We hebben zelf mensen benaderd maar ze zijn ook naar ons toegekomen. Maar niet iedereen durft mee te doen, omdat ze bang zijn voor reputatieschade en partnerships die niet meer doorgaan."

Ook actiegroep Viruswaarheid was betrokken bij de actie, zegt voorman Willem Engel. "Ik was al eerder in gesprek met een aantal artiesten die vragen hebben bij de criminelen van het RIVM. En toen hebben we wat meetings gehad. Vorige week is dit idee gaan spelen."

"Ik ben niet de initiator. Ik vind het een goede actie en ik juich het toe. Maar ik vind 'ik doe niet meer mee' een heel milde uitspraak, als ik het echt had gecoördineerd, dan had ik er een stevigere uitspraak van gemaakt."

De influencers zelf laten bij monde van hun management in enkele gevallen weten waarom ze deze actie zijn gestart. Thomas Berge, die eigenlijk Chiel Ottink heet, bijvoorbeeld:  "Het is een symbolisch statement. De dames en heren die hieraan meedoen, zetten de volksgezondheid en het zorgpersoneel absoluut op nummer 1."

"Maar het is van landsbelang dat er ook wordt gekeken naar het andere geluid, zoals verwoord in de brandbrief van artsen." Hij doelt op een brief van 81 artsen die oproepen tot meer openheid in het debat over coronamaatregelen.

Geen aandacht voor kritische vragen

Het management van Tim Douwsma laat weten dat het een vrij heftig statement is, maar Tim vindt het jammer dat de aandacht nu alleen uitgaat naar de hashtag #ikdoenietmeermee.

"Deze BN’ers zien in hun omgeving verschillende mensen die twijfelen aan dit beleid en hebben daarom kritische vragen gesteld. Ze willen dat de overheid daar antwoord op geeft. Dat betekent niet dat ze zich niet aan de regels houden, ze betwisten alleen het beleid dat nu wordt gevoerd."

Famke Louise zelf reageerde gedurende de dag op de ontstane ophef. Vooral omdat zij eerder nog geld kreeg van de overheid voor een campagne juist vóór de overheidsmaatregelen.

'Voortschrijdend inzicht'

Famke Louise: "Dit is voortschrijdend inzicht, hoe langer we leven in coronatijd in 2020, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat de maatregelen en alle gevolgen ervan erger zijn dan de kwaal. Ik hoop dat iedereen z'n gezonde verstand gebruikt. Ongeacht wie mij betaalt voor campagnes, als ik het er niet meer mee eens ben dan zeg ik dat gewoon. Dat heet vrijheid van meningsuiting."

Lees meer over
Famke LouiseCoronavirusInstagramNederland