Mannen en anticonceptie: 'Het is ook hun verantwoordelijkheid'
De pil, een spiraal of condoom? In de praktijk denkt de vrouw vaker dan de man aan het beschermen tegen zwangerschap. "Je merkt dat mannen vaak weinig weten over anticonceptie." Maar de man wil wel betrokken zijn, zegt kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers.
Veel vrouwen en mannen willen het risico ongewenst zwanger te worden niet lopen en kiezen voor anticonceptie. Ze hebben keus uit een aantal voorbehoedsmiddelen, zoals de spiraal, pil, pleister, ring, prikpril, staafje én condoom.
Opvallend is dat de meeste bedoeld zijn voor de vrouw. Alleen: zijn zij dan ook de enige die de verantwoordelijkheid dragen?
Nee, zegt kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. In het kader van Wereld Anticonceptiedag deden zij onderzoek naar het verantwoordelijkheidsgevoel voor anticonceptiegebruik onder mannen en vrouwen. Driekwart van de jongvolwassenen - jongeren tussen 18 en 30 jaar met een vaste relatie of losse partner - vindt dat mannen en vrouwen even verantwoordelijk zijn voor anticonceptie.
Wereld Anticonceptiedag
De verantwoordelijkheid is in 55 procent van de gevallen niet gelijk verdeeld, blijkt uit de praktijk. Dat is gek, want dit moet wel gelijk verdeeld zijn, zegt 81 procent van de vrouwen en 68 procent van de mannen.
Gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis is het hiermee eens. "Het is net zo goed de verantwoordelijkheid van de man. Het gaat ook om jouw kinderen of het vermijden hiervan." Wel vindt hij het lastig om te zeggen wat met gedeelde verantwoordelijkheid wordt bedoeld. "Ik ben het er helemaal mee eens dat de man ook verantwoordelijkheid draagt voor de anticonceptie, maar vraag mij wel af hoe dit tot uiting komt."
Je kunt de vrouw bijvoorbeeld herinneren aan het slikken van de pil of je kan mee naar de huisarts, maar of mannen ook per se vaker een condoom moeten gebruiken, betwijfelt Deurloo. "Een condoom is minder veilig dan een spiraal, al beschermt het wel tegen soa's. Hoe groot is dat risico? Dat neem je mee als koppel in je gezamenlijke keuze voor anticonceptie", zegt hij. "Bovendien vinden veel vrouwen de cyclusregulatie fijn die de pil met zich meebrengt én willen zij zelf de baas blijven. Straks zitten zij met een ongeplande zwangerschap."
Mannen medeverantwoordelijk
In totaal deden 602 mannen en vrouwen mee aan het onderzoek. Zij waren tussen de 18 en 30 jaar oud en ooit seksueel actief geweest. Hiervan had 70 procent een relatie en 30 procent een of meer losse partner(s). "Dit kunnen onenightstands, 'friends with benefits' of vaste sekspartners zijn", zegt woordvoerder van Rutgers Ingvil de Haan. "Er kunnen dus geen grote conclusies worden getrokken voor mensen met losse partners."
Vrouwen:
- 91 procent vindt het belangrijk dat de man zich ook verantwoordelijk voelt voor anticonceptiegebruik
- 64 procent vindt dat de man zou moeten meedenken en meebeslissen over anticonceptie
- 36 procent vindt het belangrijk dat hij meebetaalt aan anticonceptie
- 78 procent wil dat haar man betrokken is, maar wil wel zélf de controle houden
Mannen:
- 83 procent voelt zich medeverantwoordelijkheid voor anticonceptie
- 74 procent vindt het belangrijk mee te denken en beslissen over anticonceptie
- 58 procent vindt het logisch de kosten voor anticonceptie te delen
- 64 procent wil niet alle verantwoordelijkheid bij vrouwen leggen en zelf ook voor bescherming zorgen
Voor het derde jaar op rij vraagt Rutgers aandacht voor betrokkenheid van mannen bij anticonceptiegebruik. "Je merkt dat mannen vaak weinig weten over anticonceptie", zegt De Haan. Dat is niet geheel onbegrijpelijk, vertelt ze, want op sommige scholen krijgen alleen meisjes voorlichting over anticonceptie. "Ook worden vrouwen vaak verantwoordelijk gehouden, als het misgaat."
Meer bewustzijn
Het bewustzijn onder mannen lijkt er (nog) niet en moet wel komen, zegt De Haan. "Het voelt als een gedeelde verantwoordelijkheid als een man daadwerkelijk betrokken is bij het anticonceptiegebruik. Je kan samen, zeker in een relatie, kijken naar de meest geschikte anticonceptiemethode. Het is belangrijk om het gesprek erover te hebben."
Voor de mannen die zélf verantwoordelijkheid willen dragen, is het condoom het belangrijkste anticonceptiemiddel.
Een mannenpil is er nog steeds niet. De Haan legt uit waarom: "Te weinig mannen zijn bereid deze te nemen en weinig vrouwen willen de bescherming tegen zwangerschap in handen van de man leggen. Ze willen zelf de controle houden over het wel of niet zwanger worden."
Deurloo kan zich voorstellen dat een goed alternatief in de smaak valt bij mannen. "Ik denk dat er zeker vraag naar is. Al is het wel belangrijk iets aan het imago van mannelijke anticonceptiepil of -prik te doen."
Oproep RTL Nieuws
Zorgt het onderwerp anticonceptie wel eens voor verhitte discussies, met jouw vaste relatie of losse partner(s)? Wat voor afspraken maak jij hierover? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal. Je kan ons mailen via oproep@rtl.nl of stuur een privébericht via onze Facebookpagina. Al je gegevens worden anoniem en vertrouwelijk behandeld.