Ik ben negatief getest maar de klachten blijven, moet ik me opnieuw laten testen?
De herfst is in volle gang en dat betekent dat veel mensen flink aan het snotteren zijn. Maar wat als de uitslag van je coronatest negatief is en je klachten blijft houden? Moet je dan opnieuw een test aanvragen? Die vraag stelden onder meer Hans en Yasmina aan RTL Nieuws.
Het is in de herfst voor veel mensen niet ongebruikelijk om last te hebben van een loopneus, een hoestje of keelpijn. Omdat dit ook symptomen zijn die kunnen passen bij Covid-19, is het de bedoeling dat je bij zulke klachten een coronatest aanvraagt.
In de week van 30 september tot 6 oktober werd dit ook massaal gedaan, blijkt uit cijfers van het RIVM. Er werden die week 222.877 tests afgenomen, maar daarvan is lang niet iedereen ook echt besmet met het virus. Het percentage positieve tests lag in die week op 9,1 procent, al waren nog niet alle uitslagen binnen.
Dat betekent dus dat het overgrote deel een negatieve uitslag krijgt. Sommige mensen blijven echter wel klachten houden, bijvoorbeeld een hoestje dat enkele weken aanblijft. Moeten zij dan opnieuw een coronatest aanvragen?
Naar buiten
Volgens het RIVM is de officiële richtlijn dat je met een negatieve testuitslag naar buiten mag, ook als je nog klachten hebt. Ook je huisgenoten hoeven niet meer thuis te blijven. Tenzij zij zelf klachten krijgen, dan moeten ook zij zich laten testen.
Er zijn een paar uitzonderingen: je mag niet naar buiten als je in huis woont of nauw contact hebt gehad met iemand die corona heeft; als je net teruggekomen bent uit een land met een oranje of rood reisadvies; of als een huisgenoot klachten heeft met koorts en/of benauwdheid.
Aanhoudende klachten
Maar hoe zit het dan als je bijvoorbeeld een hoestje hebt dat wekenlang blijft aanhouden? Moet je dan op een gegeven moment een nieuwe test aanvragen? Volgens een woordvoerder van het RIVM is dat niet nodig. "Als de klachten aan blijven houden, maar onveranderd zijn en die persoon is negatief getest, dan kun je ervan uit gaan dat diegene niet besmet is met het coronavirus."
Als je opnieuw klachten krijgt of andere klachten die passen bij corona, moet je wel thuisblijven en een nieuwe testafspraak maken. Heb je bijvoorbeeld eerst alleen een loopneus, maar krijg je een week na je negatieve test ineens een hoestje of keelpijn, moet je dus wél opnieuw een test aanvragen. "Vooral koorts is ook een sterk signaal dat er iets mis is", aldus de woordvoerder.
Betrouwbaarheid test
Veel mensen vragen zich ook af of het bij een negatieve testuitslag mogelijk is dat je toch corona hebt. Een test is vrij betrouwbaar, maar nooit helemaal waterdicht, vertelde arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis eerder tegen RTL Nieuws.
Hij vermoedt dat iemand die het virus bij zich draagt maar toch negatief test, verminderd besmettelijk is. "Als de test het virus niet kan aantonen in de neus of keel, lijkt de kans op besmettelijkheid niet zo groot", zegt hij.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In een vroeg stadium van de ziekte is het aantal virusdeeltjes het hoogst, dan is het bijna niet te missen. Maar na een dag of 5, 6 neemt dat wat af. "Dan is de kans veel groter dat je infecties mist, alleen zijn die mensen meestal nauwelijks meer besmettelijk."
Er zullen dus mensen negatief testen die het virus nog wel bij zich dragen. Toch vindt Murk het logisch dat mensen weer naar buiten mogen als hun testuitslag goed is. "Het lijkt me verantwoord om mensen met een negatieve test in een teststraat als werkelijk negatief te beschouwen. Anders heeft het testen ook helemaal geen zin."