Niet gewenst

150 konikpaarden Oostvaardersplassen worden geslacht

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP150 konikpaarden Oostvaardersplassen worden geslacht
RTL

Ruim 150 konikpaarden die sinds augustus de zogeheten vangweide in het natuurgebied Oostvaardersplassen in zijn gelopen, zullen worden geslacht. Staatsbosbeheer doet dat om straks uit te komen bij het streefgetal van 1100 paarden, edelherten en heckrunderen in het gebied.

Volgens Staatsbosbeheer zijn de paarden 'spontaan' beland in de vangweide in het kerngebied van de Oostvaardersplassen. Ze krijgen deze week een chip en een paspoort, schrijft de organisatie onder de kop 'Managementplan in uitvoering'. Het chippen van de dieren zou noodzakelijk zijn voor het vervoer naar het slachthuis, later deze week.

Vlees eerst getest

"Het vlees van de paarden wordt zo veel mogelijk aangeboden voor consumptie", zegt Staatsbosbeheer. Daarvoor wordt het eerst getest, onder toezicht van de voedselautoriteit NVWA.

Raad van State: afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag wél
Lees ook

Raad van State: afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag wél

Eind oktober maakt Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen met een helikopter de balans op. Nadat de dieren zijn geteld, is bekend hoeveel er weg moeten om de doelstand te bereiken. "Na de bronsttijd van de edelherten gaan we verder met het verminderen van het aantal edelherten en heckrunderen", zegt Staatsbosbeheer.

Te weinig voedsel

Elk jaar worden dieren uit de Oostvaardersplassen gehaald om het aantal grote grazers niet boven de 1100 te laten uitkomen. "Voor de paarden geldt daarbij dat de dieren naar de slacht gaan, tenzij er een ander geschikt natuurgebied is waar konikpaarden gewenst zijn", zegt Staatsbosbeheer.

Maar op dit moment zijn er geen gebieden waar ze naartoe kunnen. Vorig jaar werd een aantal konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Spanje en Wit-Rusland gebracht. De dieren in Spanje kregen onder meer te maken met het probleem waar ze in Flevoland ook al tegenaan waren gelopen: te weinig voedsel.

Een aantal konikpaarden uit de Oostvaardersplassen ging vorig jaar naar Spanje. Hun nieuwe baas was er niet blij mee.
Lees meer over
StaatsbosbeheerOostvaardersplassenNatuur & MilieuPaardFlevoland