Geen volwassenen toelaten

Scholen blijven worstelen met corona: 'Maar we móéten het draaiende houden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPScholen blijven worstelen met corona: 'Maar we móéten het draaiende houden'
RTL

Scholen en ouders worstelen om het onderwijs draaiende te houden. Hele klassen worden naar huis gestuurd en sommige scholen hebben de deuren al volledig moeten sluiten. Hoe gaan zij om met de situatie rondom corona? "Wij proberen zo weinig mogelijk mensen over de vloer te krijgen, dus ook geen ouders", vertelt een schoolleider aan RTL Nieuws.

De directeur van het Leeuwarder Lyceum, Raymond in het Veld, neemt tot het einde van het jaar het zekere voor het onzekere. Volwassenen zijn (op leerkrachten na) niet welkom op zijn school. "Dat betekent dat ook ouders niet naar school mogen komen", legt hij uit.

'Billenknijpen'

RTL Nieuws sprak met schoolleiders in verschillende delen van Nederland. "Elke ochtend is het weer spannend en billenknijpen."

Zo draait deze middelbare school door: 'Shit, waar is mijn mondkapje?'
Lees ook

Zo draait deze middelbare school door: 'Shit, waar is mijn mondkapje?'

Een woordvoerder van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) legt uit dat het schooljaar al moeizaam begon. "Vaak beginnen scholen al met een lerarentekort, breekt het griepseizoen aan, en nu is er ook nog corona", zegt hij. "Het is heel ingewikkeld om alles geregeld te krijgen."

Besmettingen op scholen

Op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen is dit schooljaar al zeker één coronabesmetting gemeld. Dat bleek eind vorige week uit onderzoek van Nieuwsuur. Zeven scholen moesten de deuren tijdelijk sluiten vanwege een toenemend aantal besmettingen.

Een ruime meerderheid van de leerkrachten maakt zich inmiddels zorgen over de werksituatie. In volle klassen zou afstand houden onmogelijk zijn en leerlingen springen te laks om met het dwingende mondkapjesadvies.

Dat herkent ook Simone van Geest van de Algemene Onderwijsbond (AOb): "Docenten willen graag werken, maar er is veel onrust over volle klassen." Daarnaast wordt volgens Van Geest veel verwacht van docenten: "Sommigen moesten ook ouderavonden doen en dat kan echt niet. Laat alleen het onderwijs doorgaan", zegt ze.

Door de coronamaatregelen moeten docenten bij elke klacht thuisblijven en een test doen.

Volgens de VO-raad nemen scholen in eerste instantie contact op met de GGD als een coronabesmetting wordt gemeld. "De GGD doet vervolgens onderzoek en geeft advies wat er moet gebeuren", legt Stan Termeer van de VO-raad uit. "Als er te veel mensen in quarantaine moeten en er daardoor te weinig leerkrachten beschikbaar zijn kan een school, soms gedeeltelijk, dichtgaan."

Volgens Termeer hebben de scholen ervaring opgedaan in het voorjaar. "Toch wordt veel van de scholen gevraagd", vindt Termeer. "Ze doen er alles aan om het onderwijs draaiende te houden."

'Schaken op zes borden tegelijk'

"Nu probeer je intern met een oplossing te komen, worden klassen opgesplitst en uiteindelijk soms naar huis gestuurd", vertelt de woordvoerder van de AVS. "Eigenlijk schaak je op zes borden tegelijk."

De voorzitter van de Friese scholenkoepel Piter Jelles, Wiebe Wieling, herkent de problemen. Hij krijgt regelmatig discussies over het 'dringende mondkapjesadvies' en merkt dat ook de regelgeving rondom het ventileren onrust onder docenten oplevert.

Zodra besmettingen op één van zijn scholen worden geconstateerd, moet een deel van de leerlingen thuisblijven. Dat is voor docenten niet altijd makkelijk. "De ICT-systemen zijn op orde", vertelt Wieling aan RTL Nieuws. "Maar hybride lesgeven, zowel online als in de klas, is zeer arbeidsintensief voor docenten."

'Overvallen' door nieuws

Beter gaat het op basisscholen, constateert Dorine Wiersma van de Stichting Ouders en Onderwijs. "De lijnen naar ouders zijn veel korter in het basisonderwijs", vertelt zij. 

Ouders van leerlingen op middelbare scholen worden volgens Wiersma nog te vaak 'overvallen' door het nieuws dat een klas thuis moet blijven of een school tijdelijk dichtblijft. "Deze fase is wezenlijk anders dan in het voorjaar. Toen overviel het virus ons, nu kun je je als school meer voorbereiden."

Scholen moeten zich voorbereiden

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) laat in een reactie weten dat 'scholen zich moeten voorbereiden' op mogelijke uitbraken. Het OCW verwacht dat 'beperkte maatregelen' vaak voldoende zijn.

Als een school toch moet sluiten, moet die er alles aan doen om het onderwijs 'zo goed mogelijk' door te laten gaan. In veel gevallen betekent dat: terugvallen op online lessen, zoals eerder dit jaar tijdens de 'intelligente lockdown'.

Lees meer over
AObVO-raadMiddelbaar onderwijsOnderwijsMiddelbare schoolCoronamaatregelen