Afwijzing

Minister Slob onder vuur na uitspraken homoseksualiteit op school

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMinister Slob onder vuur na uitspraken homoseksualiteit op school
RTL

Religieuze scholen mogen ouders vragen om een verklaring te ondertekenen om een homoseksuele levensstijl af te keuren. Dat zei onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) gisteren tijdens een Kamerdebat. COC Nederland vindt dat de afwijzing van lhbti-personen door scholen verboden moet worden.

Volgens COC-voorzitter Astrid Oosenbrug moeten scholen lhbti-leerlingen juist steunen. "Het is onacceptabel als scholen afwijzing propageren van mensen om hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken."

Veilig leerklimaat

De belangenorganisatie voor lhbti-personen zegt dat 'iedereen zich op school veilig en geaccepteerd moet weten'. Minister Slob zei tijdens het debat wel dat scholen verplicht zijn om een veilig leerklimaat te creëren.

'Homohaatmanifest' wekt afschuw op sociale media
Lees ook

'Homohaatmanifest' wekt afschuw op sociale media

'Homo' is op school het meest gebruikte scheldwoord, volgens het COC. "Lhbti-jongeren worden vier keer vaker dan gemiddeld gepest en ze doen bijna vijf keer vaker een zelfmoordpoging."

Uit een factsheet van 113 blijkt dat een positieve school- of werkomgeving van essentieel belang is voor veel jonge lhbti’ers. Voor 82 procent blijkt dat een factor die er voor zorgt dat ze zich in hun vel voelen. Ter vergelijking: steun van ouders wordt door 27 procent genoemd en steun van vrienden door 44 procent.

'Grondrechten botsen'

Het debat in de Tweede Kamer ging over burgerschap. Aan bod kwam onder andere het creëren van 'wederzijds begrip en kennis aangaande andere overtuigingen, culturen en godsdiensten'. 

Slob zei zelf dat tijdens het debat twee grondrechten botsen. In artikel 23 van de Grondwet staat namelijk de vrijheid van godsdienst beschreven. Terwijl in artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen voor de wet gelijk is, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, of geslacht.

Pointer meldde eerder dit jaar dat er in Nederland 34 reformatorische scholen in het basis- of voortgezet onderwijs zijn met een zogenoemde identiteitsverklaring die homoseksualiteit afwijst. 

Seksualiteit en huwelijk

Scholen hebben volgens Slob het recht om zo’n verklaring te vragen. In een dergelijk document staan kernwaarden van de school beschreven. Dat kan gaan over seksualiteit, maar bijvoorbeeld ook over het huwelijk. Ouders moeten die verklaring ondertekenen. 

Slob kwam met zijn opmerking na vragen vanuit de Kamer over dit soort verklaringen. Op social media krijgt de minister er van langs. Door een aantal mensen wordt de hashtag #ARIESLOB_OUT gebruikt.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Onderwijsbond Aob zegt in een reactie dat onderwijs toegankelijk en veilig moet zijn voor iedere leerling, ongeacht afkomst, geaardheid of wat dan ook. "Dit is dan ook onacceptabel en moet snel rechtgezet worden."

SP-Kamerlid Peter Kwint diende gisteren een voorstel in om de verklaringen te verbieden. "Wij vinden dat niet kunnen en willen dat dit soort verklaringen afgewezen moeten worden. Omdat dit in strijd is met de veiligheid van de leefomgeving van kinderen", zegt hij tegen RTL Nieuws.

'Veilige schoolomgeving'

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de motie. Naast de SP steunen ook PvdA, GL, VVD en D66 het voorstel van Kwint.

"Minister Slob heeft zich gisteren achter de Grondwet verborgen. Hij zei dat het niet kan omdat dat in strijd is met artikel 23", zegt Kwint. Maar volgens de SP'er en de partijen die de motie steunen is dat onzin. "Je kan die verklaringen gewoon verbieden." Volgens de partijen die de motie steunen zijn ze namelijk in strijd met een veilige schoolomgeving. 

Slob zei vandaag: "Ik vind niet dat scholen een verklaring moeten vragen van ouders waarin zij afstand nemen van homoseksualiteit." Hij benadrukte nog een keer dat ze dat dus wel mogen doen. 

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Lees meer over
Arie SlobChristenUnieCOC NederlandHomoseksualiteitHomofobieLhbtiLink in bio