Ingrijpende maatregelen

De zorg dreigt onbetaalbaar te worden: 'Tijd voor zinnige zorg'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDe zorg dreigt onbetaalbaar te worden: 'Tijd voor zinnige zorg'
RTL

De zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Dat is de conclusie van een groot rapport van twee belangrijke Nederlandse zorginstanties. De zorg is 'te veel een verdienmodel geworden' en de financiering van behandelingen moet op de schop om tot meer 'zinnige zorg' te komen.

Dat concluderen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Zorginstituut in een rapport aan minister Tamara van Ark voor Medische Zorg.

Aandacht voor preventie

De twee instanties schrijven onder meer dat er in de zorg meer aandacht moet komen voor preventie. Daarnaast moeten behandelaars stoppen met behandelingen die niet werken en moet er beter samengewerkt worden.

Het is niet voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar de kosten van de zorg in Nederland. Al in 2012 zei toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid dat de zorg onbetaalbaar wordt. Als er niets verandert besteden we in 2040 de helft van ons inkomen aan gezondheidszorg.

5 voor 12

De NZa en het Zorginstituut stellen in het rapport dat het 5 voor 12 is voor de toekomst van de zorg. Door vergrijzing, steeds meer mensen met chronische ziekten en steeds meer dure geneesmiddelen blijven de kosten in de zorg elk jaar stijgen. Als we niet ingrijpen verdubbelen de kosten binnen twintig jaar.

Steeds meer belastinggeld gaat naar de zorg en ook de maandelijkse premies die iedere Nederlander vanaf 18 jaar betaalt, stijgen. Passende zorg en een daarvoor noodzakelijke, andere organisatie van zorg, moet de kostenstijging afremmen, aldus het rapport.

Maken dure medicijnen ons zorgstelsel onbetaalbaar?
Lees ook

Maken dure medicijnen ons zorgstelsel onbetaalbaar?

"We hebben de vrijheid niet om hier nog lang over na te denken", vertelt Sjaak Wijma, voorzitter van het Zorginstituut, in de NRC. Een kwart van alle mensen zal volgens hem in 2040 in de zorg werken. "Dat is een no go", vindt hij.

Betaling op basis van uitkomsten

De NZa en het Zorginstituut komen daarom met mogelijke maatregelen om het systeem te hervormen. Die gaan vooral over bekostiging. Zo zouden zorgaanbieders niet beloond moeten worden per behandeling, maar op basis van de uitkomst van de zorg.  

Josefien Kursten van de NZa vindt daarnaast dat de zorg nog te veel in schotten is ingedeeld. "Wanneer we een groep zorgaanbieders een bepaald bedrag gaan betalen voor een periode, zullen ze meer denken vanuit goede uitkomsten", verwacht zij.

'Erg complex'

Hoewel er haast bij is, willen de instituten de eerste veranderingen pas over twee à drie jaar definitief maken. "De zorg is erg complex, zeker als je schotten wilt wegnemen tussen verschillende takken van sport", legt Kursten uit. "We willen de partijen er goed in meenemen."

Eerder dit jaar concludeerde de Nederlandse Zorgautoriteit ook al dat lang niet elke behandeling ook echt nodig is om patiënten er weer bovenop te krijgen.
Lees meer over
Tamara van ArkZorginstellingenMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportNederlandse ZorgautoriteitGezondheidszorg