Moeten kinderen straks ook gevaccineerd worden tegen corona?
Zestigplussers en kwetsbare groepen zijn het eerst aan de beurt als er straks een coronavaccin beschikbaar is. Maar hoe zit het eigenlijk met kinderen?
Die vraag werd onder andere gesteld door Annemiek, Jacqueline en Saskia. Zij vragen zich af of kinderen ook worden opgenomen in het vaccinatieprogramma.
Verspreiding
Voor het antwoord kijken we eerst naar de verspreiding van het virus onder kinderen. Er zijn relatief weinig meldingen van kinderen die besmet zijn met corona. Volgens het RIVM verspreidt het virus zich vooral onder volwassenen en van volwassen familieleden naar kinderen.
De cijfers
In de periode van 1 juni tot en met 30 november zijn 123 kinderen (tot en met 17 jaar) opgenomen in het ziekenhuis. Dat is iets meer dan 2 procent van het totaalaantal ziekenhuisopnames.
Tot nu toe is bekend dat één kind in Nederland is overleden aan de gevolgen van corona. Het RIVM meldt daarbij wel dat het kind met 'ernstige onderliggende aandoeningen' te maken had.
Hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus, zegt het onderzoeksinstituut. Kinderen worden ook minder ernstig ziek en hoeven bijna nooit opgenomen te worden in het ziekenhuis na een besmetting met corona.
Twaalf infectieziekten
Voor kinderen bestaat in Nederland het Rijksvaccinatieprogramma, dat vaccinaties bevat tegen twaalf verschillende infectieziekten. Welke daarin worden opgenomen, beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Moeten kinderen straks ook nog worden gevaccineerd tegen het coronavirus? Nee, is het voorlopige antwoord van het RIVM. "In eerste instantie worden de vaccins gebruikt voor mensen van 18 jaar en ouder", zegt woordvoerder Marah Michel. "Dit komt omdat er nog niet voldoende is getest op kinderen. Op dit moment blijkt dat jonge kinderen niet heel erg vatbaar zijn voor de infectie van het coronavirus."
Uitbreiding volgt
Omdat het virus vooral bij volwassenen en ouderen ernstige ziekte kan veroorzaken, is voornamelijk in die leeftijdsgroepen onderzoek gedaan, zegt de woordvoerder. "Uitbreiding naar lagere leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld van 12 tot 18 jaar, volgt later als daar studies naar gedaan zijn." Ook die moeten weer worden beoordeeld door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.
Ook de Gezondheidsraad, die het kabinet adviseert over een vaccinatiestrategie, neemt kinderen nog niet mee in haar advies. "We zijn afhankelijk van de testgroep die de farmaceut met zijn vaccin heeft gebruikt", zegt woordvoerder Gerard van Roon. "En dat zijn voornamelijk meerderjarigen."
Ernstig zieke kinderen kunnen wel op een vaccinatie rekenen. "Het kan zijn dat kinderartsen of andere medici het nodig vinden om het ook aan kinderen te geven, bijvoorbeeld bij hartklachten. Dan kunnen die kinderen ook een vaccin krijgen", zegt Van Roon.
Eerste resultaten
Het RIVM is nog bezig met onderzoek naar de impact van het coronavirus bij kinderen. Eind augustus kwamen daar de eerste resultaten al van naar buiten. "Kinderen spelen geen belangrijke rol in de overdracht van het virus", schreef het instituut destijds.
Zowel bij het RIVM als bij organisaties in het buitenland lopen de onderzoeken naar kinderen en corona nog.