Uitzondering Nederlanders

Deel reizigers heeft negatieve coronatest nodig bij aankomst Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDeel reizigers heeft negatieve coronatest nodig bij aankomst Nederland
RTL

Het wordt moeilijker voor mensen buiten de Europese Unie om naar Nederland te reizen. Vanaf morgen 18.00 uur moet een deel van de reizigers een negatieve testuitslag laten zien voor ze Nederland binnenkomen.

Het gaat om reizigers uit landen van buiten het EU/Schengengebied die niet op de lijst van veilige landen van de Europese Unie staan.

Zij moeten de negatieve testuitslag en een door de reiziger zelf ondertekende verklaring op papier overhandigen voor vertrek per vliegtuig of schip als ze  naar Nederland reizen.

Niet voor Nederlanders

Bij aankomst per vliegtuig controleert de Koninklijke Marechaussee in Nederland ook of de reizigers de papieren bij zich hebben. Is dat niet het geval? Dan vertrekken de reizigers met dezelfde vervoerder naar het land van vertrek. 

De tijd tussen het moment van afname van de test en de aankomst in Nederland moet maximaal 72 uur zijn. De maatregel geldt vooralsnog niet voor Nederlanders en EU-inwoners die van buiten de EU terugreizen. 

Voor deze mensen geldt een uitzondering:

  • Nederlanders
  • Grenswerkers
  • Passagiers die een overstap hebben in Nederland
  • Reizigers per auto, bus of trein
  • Kijk voor meer uitzonderingen op de website van Rijksoverheid

De negatieve testuitslag is een aanvulling op het al bestaande inreisverbod. Dit betekent dat nog steeds alleen reizigers die uitgezonderd zijn op het EU-inreisverbod Nederland binnen mogen komen, bijvoorbeeld reizigers uit de 'veilige landen'. 

Met deze maatregel hoopt de overheid de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Mark Rutte kondigt vanavond nog meer nieuwe maatregelen aan. 

Harde lockdown tot en met 19 januari, alle scholen dicht
Lees ook

Harde lockdown tot en met 19 januari, alle scholen dicht

Lees meer over
CoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenReizenVliegtuig