Vaccinatie

Europese Commissie: 'EU-landen beginnen voor eind 2020 met vaccineren'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPEuropese Commissie: 'EU-landen beginnen voor eind 2020 met vaccineren'
RTL

Het inenten met het eerste coronavaccin begint in de hele Europese Unie op 27, 28 en 29 december. Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid wil niet zeggen of dat ook voor Nederland geldt. "We komen maandag met onze planning."

"Het is Europa's moment!" juicht Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen in een tweet. "Op 27, 28 en 29 december begint in heel Europa het vaccineren. We beschermen onze burgers samen."

Maandag planning

Of Nederland ook onder 'heel Europa' valt, wil een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid niet zeggen. De woordvoerder zegt dat minister De Jonge maandag de Nederlandse vaccinatieplanning bekendmaakt. 

Het is niet voor het eerst dat Von der Leyen druk uitoefent op Europese landen om haast te maken met de start van de vaccinatie, al mogen landen hun eigen moment kiezen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Op dezelfde dag' 

Maar tegelijkertijd neemt Italië vandaag de vlucht naar voren. In een persbericht meldt de Italiaanse minister van Volksgezondheid, Roberto Speranza, dat hij eerder deze week met zeven andere ministers van Volksgezondheid heeft voorgesteld om allemaal op dezelfde dag, in december al, te beginnen met vaccineren.

Dat zou dinsdag zijn afgesproken in een vergadering met Europese ministers van Volksgezondheid van onder meer Duitsland en Frankrijk. Ingewijden bevestigen dat ook Nederland bij die vergadering aanwezig was, al was Hugo de Jonge er zelf niet wegens een ingelast debat over de lockdown.

'Geen afspraken'

Het ministerie van Volksgezondheid erkent dat dinsdag een online vergadering met acht landen heeft plaatsgevonden, maar zegt dat er geen afspraken zijn gemaakt om tegelijkertijd te beginnen met vaccineren. 

Duitsland begint dag na kerst met vaccineren, Nederland in januari
Lees ook

Duitsland begint dag na kerst met vaccineren, Nederland in januari

De woordvoerder verwijst naar een verklaring die is uitgegaan na de vergadering. Daarin staat dat de landen 'een gecoördineerd begin van de vaccinatiecampagnes en een snelle uitwisseling van informatie bevorderen'. Er wordt niet gesproken over voorstellen om daadwerkelijk op dezelfde dag te beginnen.

Druk

Hoewel het ministerie niet wil reageren op de data die door de Europese Commissie en Italië genoemd worden, neemt de druk op Nederland om niet te blijven wachten op januari toe. Maar minister de Jonge blijft hameren op zorgvuldigheid boven haast. "Zorgvuldigheid levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de vaccinatiebereidheid", zei hij daar eerder deze week over in debat.

"De precieze datum waarop begonnen wordt met inenten is op de lange termijn ook niet het belangrijkste van de hele vaccinatiecampagne. Maar er ontstaat inmiddels een beeld dat Nederland minder goed is voorbereid op de komst van de vaccins dan andere Europese landen", zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver. "Dat is pijnlijk voor het ministerie van Volksgezondheid, dat al wekenlang benadrukt dat Nederland er echt klaar voor is."

Lees meer over
Ursula von der LeyenEuropese UnieCoronavaccin