'Niet gaan sippen'

Geen vuurwerk, feesten of gekus – maar oud en nieuw overslaan maakt ongelukkig

Door Agnes de Goede··Aangepast:
Geen vuurwerk, feesten of gekus – maar oud en nieuw overslaan maakt ongelukkig
RTL

Geen vuurwerk. Geen wilde feesten tot diep in de nacht en geen gekus of geknuffel. "Dit wordt voor veel mensen de minst gelukkige oud en nieuw", zegt gelukspsycholoog Josje Smeets. Toch is het domste wat je kunt doen alleen op de bank een potje gaan lopen sippen. Het goede nieuws: dat lijken de RTL Nieuws-lezers ook niet van plan.

Oud en nieuw is een dag van hoop en vooruitkijken. "En met het coronavirus dat ook in 2021 in onze levens blijft, is er voor komend jaar niet zoveel te hopen", zegt gelukspsycholoog Josje Smeets. "En terugkijken op het jaar dat achter ons ligt, maakt ons vanwege de  corona-uitbraak ook niet echt vrolijk.'

Baaljaar

Het zal niemand verbazen: voor veel mensen wordt dit niet de jaarwisseling die ze hadden gehoopt. "En juist daarom is het zo belangrijk om oud en nieuw te vieren. Al is het maar met één of twee mensen", zegt Smeets. 

Want mensen zijn gezelschapsdieren, zegt Smeets, en sociale interactie is de op één na grootste geluksbevorderaar (een half uurtje bewegen staat op 1). Smeets: "In je eentje het nieuwe jaar ingaan is dus gewoon niet slim. Ook al mag er een hoop niet en is het voor sommigen misschien heel saai. Mensen om je heen maken je brein gelukkig."

Oud en nieuw in Europa: van vuurwerkverbod tot niemand de deur uit
Lees ook

Oud en nieuw in Europa: van vuurwerkverbod tot niemand de deur uit

Het overgrote deel van de RTL Nieuws-lezer lijkt dat ook van plan, blijkt uit een oproep op onze Facebookpagina. We barsten ondanks de coronaregels van de creativiteit. Janneke laat weten een filmavondje te organiseren voor haar hele gezin. Met beamer en groot scherm aan de muur.

Hilly Klein gaat de hele dag oliebollen bakken terwijl de Top 2000 door de speakers schalt. En Jeanne gaat het toch gewoon met kinderen, aanhang, kleinkinderen en vrienden vieren. "Mijn huis, mijn regels", schrijft ze.

Geen knuffel

Voor wie zich wel aan de coronaregels houdt: er kan dit jaar voor het eerst niet geknuffeld en gezoend worden tussen mensen uit verschillende huishoudens. "Dat is niet best voor ons geluk", zegt Smeets. "Aanrakingen en knuffels maken namelijk het gelukshormoon oxytocine aan. Dat hebben we in deze tijd een stuk minder. En als je dat een lange tijd helemaal niet hebt, kan dat zelfs desastreus zijn voor je gezondheid."

Daarom een kleine tip voor alle singles: "Raak jezelf eens aan, bijvoorbeeld door je nagels te lakken of je haren te kammen. En: kijk elkaar tijdens oud en nieuw diep in de ogen. Ook dat maakt het gelukshormoon aan." Ook goed voor je geluk: terugkijken op leuke dingen en haalbare voornemens maken.

Josje Smeets, gelukspsycholoog.
Josje Smeets, gelukspsycholoog.

Bordspellen

Naast tv kijken, oliebollen bakken en naar de Top 2000 luisteren, is er nog een ding razend populair deze oud en nieuw: spelletjes doen. Bij Bol.com zien ze de afgelopen feestdagen een enorme stijging aan online bestellingen van spelletjes. "Bordspellen staan veruit op 1", zegt Tamara Vlootman van Bol.com.

"Bijvoorbeeld het bordspel Ticket to ride Europe. Dat is heel populair. Maar ook kaartspellen worden deze dagen massaal besteld. Zoals Beverbende."

De spelletjeskast van de gezinskamer.© RTL Nieuws
De spelletjeskast van de gezinskamer.

Geen slobberwijnen

Bij een leuk spel hoort een lekkere traktatie. En daar trekken we sinds de corona-uitbraak vaker onze portemonnee voor.  We drinken thuis meer alcohol. En betere, zegt Ron Andes van de Koninklijke Slijtersunie.

Vanaf eind maart tot eind september lag de omzet in alcoholhoudende dranken 14 procent hoger dan in de eerste weken van 2019, blijkt uit cijfers. "Door de lockdown kiezen we vaker voor een duurdere wijn of betere champagne. Het aantal mensen dat 10 euro of meer uitgeeft aan een wijntje is verviervoudigd." 

Aldiwijntjes en slobberwijntjes blijven in trek,  maar steeds meer mensen verwennen zichzelf met een goede wijn of likeur van de slijter. "En dat zien we ook met oud en nieuw."

Op tijd naar bed

Door de lockdown beginnen we deze oud en nieuw ook eerder met die eerste slok, vermoedt Andes. "Waarom wachten met de eerste champagne tot in de avond, als er toch geen vuurwerk of feestjes zijn? Ik vermoed dat de eerste champagnes al halverwege de middag ontkurkt worden. En dan lekker op tijd naar bed."

Wat hij zelf drinkt? "Een Gobillard van 30 euro. Een heerlijke champagne. En reken maar dat ik die met mijn vrouw al op oudjaarsdag om 17 uur openmaak."