Nieuwe coronamaatregelen

Rutte: per direct maximaal één persoon op bezoek

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Rutte: per direct maximaal één persoon op bezoek
RTL

Het aantal mensen dat je per dag thuis mag ontvangen, gaat naar maximaal 1 persoon. Die maatregel gaat per direct in, maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend. Ook wil het kabinet vanaf dit weekend een avondklok invoeren tot en met 9 februari. Tussen half negen 's avonds en half vijf 's ochtends mag je niet zonder geldige reden buiten zijn.

"Met de avondklok willen we minder groepsvorming, minder contacten en vooral minder thuisbezoek bereiken", zei premier Rutte. Er is nog wel een goedkeuring van de Tweede Kamer nodig. Morgen is er een debat in de Tweede Kamer over deze ingrijpende maatregel. De bedoeling is dan dat zaterdag of zondag de avondklok ingaat. 

Corona-moe

"We moeten nu ons uiterste best doen om een derde golf voor te blijven", zei de premier. "De coronacrisis gaat onder onze huid zitten. We zijn corona-moe. Ik ook", zei premier Rutte. "Maar wat we nu vragen, gaat heel veel opleveren. Er is nu geen ander alternatief."

Demissionair premier Mark Rutte lichtte de extra maatregelen zojuist toe in een persconferentie.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) kan het R-getal met 8 tot 13 procent verminderen door een avondklok. Het R-getal is op dit moment 0,98. Dat betekent dat honderd mensen 98 anderen besmetten.

Vliegverbod

Het kabinet verbiedt verder vanaf 23 januari ook passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Het maximaal aantal bezoekers tijdens een uitvaart zou van 100 naar 50 personen gaan. Die maatregel gaat vanaf maandag 25 januari in.

Ook mag je nog maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek. 
 

95 euro

De boete voor mensen die zich niet aan de avondklok houden, wordt 95 euro. Er komt een uitzondering voor mensen die vanwege hun werk toch de straat op moeten. De werkgever bepaalt de noodzaak of medewerkers tijdens de avondklok de straat op moeten. Mensen die papieren vervalsen om toch op straat te zijn, noemt Rutte een misdrijf. "En ook als je je hond in de hele familie gaat doorgeven, is dat ongelooflijk stom."

Verder komt er een uitzondering voor iedereen die medische hulp verleent aan mens en dier én voor mensen die hulp verlenen aan hulpbehoevenden. Ook mensen die hun huisdier aangelijnd uitlaten en mensen die naar of van het buitenland reizen, mogen nog wel de straat op.

België en Frankrijk hebben hem al: heeft een avondklok effect?
Lees meer over
Coronacrisis in NederlandLink in bio