A is nu écht zuinig

Nieuwe energielabels: wasmachine met A+++ scoort nu opeens een D

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNieuwe energielabels: wasmachine met A+++ scoort nu opeens een D
RTL

Heb je onlangs een koelkast of een wasmachine gekocht? Dan was het je vast al opgevallen: in de winkel scoorde dit soort apparaten standaard een A+ of hoger op het energielabel - op een schaal van A tot D was je altijd winnaar. Die tijd is nu voorbij. Er is sinds vandaag een nieuw energielabel. Een koelkast met label A is nu écht zuinig.

Energielabels heb je tegenwoordig voor allerlei zaken. Ze zijn verplicht voor nieuwe auto's, elektrische apparaten, lampen en gebouwen.

Soms zijn de labels aan vervanging toe, bijvoorbeeld als alle producten een hoge score krijgen en er qua energiezuinigheid weinig te kiezen valt. Dat was nu het geval bij de wasmachines, vaatwassers en koelkasten. Bijna alle producten scoorden A+++. Sterk nog: nieuwe koelkasten en vriezers moésten minstens label A+ hebben.

Zo was er niet zoveel onderscheid meer. En dus moest er een nieuw label komen.

G is minst zuinig

De A met de plusjes gaat eruit. De nieuwe schaal loopt nu van A t/m G, vertelt een woordvoerder van stichting Milieu Centraal. De zuinigste apparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G. 

Ook Milieu Centraal stelt dat dit hoog tijd was. "Het nieuwe label stelt consumenten echt in staat om een keus te maken. Vandaag heb je opeens F en dat zie je overigens ook aan de prijs terug."

Voor consumenten kan het misschien nog een beetje verwarrend zijn. Een wasmachine van het merk Whirlpool staat nu bij Expert bijvoorbeeld online te koop met de hoogst haalbare score A+++, in de nieuwste folder van de winkelketen staat wat deze wasmachine scoort op de nieuwe schaal: energieklasse D. Het lijkt daardoor of zo'n wasmachine ineens een stuk minder zuinig is, maar dat is niet het geval. 

Volgens Milieu Centraal is het nieuwe label B, C of D ongeveer te vergelijken met het oude A+++. Wat nu label F is, was voorheen A+.

Zo ziet het nieuwe label eruit voor koelkasten en vriezers:

© Milieu Centraal

Energieverbruik per jaar

Behalve de letters A t/m G kun je ook letten op het energieverbruik per jaar. Zo kan een grote zuinige koelkast toch meer energie verbruiken dan een kleine, iets minder zuinige koelkast. 

Verder vind je op het label informatie over de inhoud van het koel- en vriesgedeelte en hoeveel geluid het apparaat maakt.

Twee weken de tijd

(Web)winkels hebben ongeveer twee weken de tijd om alle oude labels te vervangen door nieuwe. Toch kun je tot december 2021 nog koelkasten en vriezers met een oud energielabel in de winkel tegenkomen, stelt Milieu Centraal. "Dat zijn oude modellen die niet meer nieuw worden gemaakt." Omdat ze vanzelf uitverkocht raken, hoeven fabrikanten ze niet van een nieuw label te voorzien.

De energielabels worden naast wasmachines, koelkasten en vaatwassers ook ingevoerd voor andere producten in dezelfde productgroep: wasdroogcombinaties, vriezers en beeldschermen (inclusief televisies).

Fabrikant voert metingen uit

In EU-wetgeving staat welke informatie op het energielabel moet staan, bijvoorbeeld over stroomverbruik en waterverbruik. Bij wasmachines wordt altijd gemeten hoeveel energie het apparaat gebruikt tijdens wasbeurten met het eco 40-60 programma met een volle, halfvolle en kwartvolle trommel (daar wordt een gemiddelde van genomen).

De fabrikant voert de metingen zelf uit en zet de informatie op het energielabel. Het label wordt meegeleverd in de doos van het apparaat. De winkelier moet het label ook op het apparaat plakken, in de webshop moet het bij de gegevens staan.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of het energielabel klopt.

Bron: Milieu Centraal

Lees meer over
Milieu CentraalEnergieElektriciteitDuurzaamheid