24-uurstrip

Trimbos-instituut waarschuwt voor Tesla-pillen die studenten Nijmegen gebruikten: 'Neem dit niet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Persbureau Heitink Trimbos-instituut waarschuwt voor Tesla-pillen die studenten Nijmegen gebruikten: 'Neem dit niet'
RTL

De zeven Nijmeegse studenten die afgelopen weekend in het ziekenhuis belandden na drugsgebruik, slikten zogenoemde Tesla-pillen. De pillen die in het studentenhuis van de jongeren werden gevonden, bleken na onderzoek door het Trimbos-instituut een zeer hoge dosering te bevatten van een langwerkend middel, DOC.

Het Trimbos-instituut waarschuwt nu voor het gebruik van de pil. In de waarschuwing meldt het instituut dat de pil sinds begin april wordt verkocht als een 2C-B-pil. Dat is een bekendere drug met minder heftige effecten. 

Zeer hoge dosis

"Het betreft donkerroze, driehoekvormige pillen met een Tesla-logo. Na analyse bleken deze pillen geen 2C-B, maar het langwerkende tripmiddel DOC te bevatten. Vervolgonderzoek heeft uitgewezen dat het om een zeer hoge dosis gaat."

© Trimbos

DOC kan zorgen voor sterke tripeffecten met hevige hallucinaties. Een trip kan 24 uur duren, vertelt een woordvoerder van het Trimbos. De lichamelijke effecten kunnen volgens het Trimbos heel gevaarlijk zijn voor gebruikers. "Een verhoogde hartslag, agressie, epileptische aanvallen en verhoogde lichaamstemperatuur komen ook voor."

'Gebruik dit niet'

"Gebruik deze pil absoluut niet", is het advies van het Trimbos-instituut. "Als iemand deze pil toch al heeft ingenomen en daardoor heftige effecten ervaart, schakel snel de medische diensten in en probeer de persoon in kwestie in de tussentijd zoveel mogelijk te kalmeren."

Burgemeester Bruls van Nijmegen reageerde eerder al geschrokken op de drugsinname door de Nijmeegse studenten. "Ik  leef mee met de jongeren. Hopelijk knappen zij snel weer op. Maar laat dit tegelijkertijd een waarschuwing zijn voor iedereen: als het om harddrugs gaat, bestaat er niet zoiets als onschuldig gebruik. Het is levensgevaarlijk."

Een grote drugsbende die werd geleid door Nederlanders is eind vorig jaar opgerold door een internationale politieactie in Spanje, Nederland en België.
Lees meer over
Trimbos InstituutDrugsNijmegen