'Menukaart'

700 euro per leerling: zo mogen scholen de coronasteun besteden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL Nieuws700 euro per leerling: zo mogen scholen de coronasteun besteden
RTL

Langere schooldagen, één-op-één instructies of extra rekenlessen? Vandaag wordt duidelijk hoe scholen de coronasteun mogen besteden. Het gaat om een bedrag van (minimaal) 700 euro per leerling. Goed nieuws natuurlijk. Maar er is ook kritiek, want wie controleert of het geld goed besteed wordt?

Vandaag wordt duidelijk hoe leerlingen die door de coronacrisis een achterstand hebben opgelopen, kunnen worden geholpen. Demissionair onderwijsminister Arie Slob presenteert namelijk een 'menukaart' voor basisscholen, middelbare scholen en het speciaal onderwijs.

Zes miljard euro

"Er komt heel veel geld beschikbaar voor het onderwijs", legt Slob aan RTL Nieuws uit. Het gaat de komende twee jaar om zo'n zes miljard euro voor basisscholen en middelbare scholen. "Dat moet op een goede manier worden besteed."

Grote zorgen bij Onderwijsinspectie: basis niet op orde, ommekeer nodig
Lees ook

Grote zorgen bij Onderwijsinspectie: basis niet op orde, ommekeer nodig

Daarom heeft het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) 'bewezen en effectieve interventies' op een rijtje gezet.

Hoe werkt de menukaart?

Scholen brengen momenteel in kaart hoe leerlingen ervoor staan. Vervolgens kunnen scholen met behulp van de menukaart kiezen hoe ze ondersteuning bieden.  

"Scholen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om voor alle leerlingen de schooldag te verlengen", legt Slob uit. "Of leraren kunnen scholieren één-op-één instructies gaan geven." Het ministerie suggereert in de menukaart om dat twaalf weken lang, vijf keer per week gedurende 30 minuten te doen.

Zo zijn er tal van andere zogenaamde 'interventies'. Scholen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor tweewekelijks een half uur lezen en rekenen in groepjes, waarbij leerlingen van elkaar leren. Ook is het mogelijk om de lesstof in blokken op te delen met duidelijke doelen, waarbij elke leerling in eigen tempo aan de doelen werkt. Wie de doelen niet haalt, krijgt extra hulp.

Flink prijskaartje

In het komende schooljaar komt er zo'n 700 euro per leerling beschikbaar. Hoogleraar Onderwijskunde Martijn Meeter van de Vrije Universiteit is blij met de investering en erkent dat het op sommige scholen hard nodig is. Toch schrikt hij ook van het prijskaartje.

"Het is wel heel erg veel geld dat de scholen krijgen, voor een relatief korte termijn", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Het is ook heel veel geld voor een kort programma. Er is een kans dat het geld niet zinnig besteed wordt."

Echt nodig?

Ook vraagt hij zich af of alle interventies echt nodig zijn. Zo zullen er scholen zijn die leerlingen emotioneel willen ondersteunen nu ze lang thuiszitten en daardoor ongemotiveerd zijn.

"Ik vraag me af of die problemen er volgend schooljaar nog wel zijn", zegt Meeter. "Want als leerlingen weer naar school mogen en weer een sociaal leven hebben, zullen ze ook weer vrolijker en gemotiveerder zijn."

Geen keurslijf

Al met al is Meeter blij met de menukaart en de vele opties die het ministerie biedt. "Scholen hoeven niet bang te zijn dat ze in een keurslijf worden gedwongen", zegt hij. "Daarnaast is alles wat in de kaart staat gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dus we weten dat het werkt."

Lees meer over
Arie SlobMinisterie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapCoronacrisis in NederlandBasisonderwijsMiddelbaar onderwijsOnderwijsMiddelbare schoolBijscholing