Symbool tegen uitsluiting

Regenboogkleuren op stadion München? 'Teken dat politiek en sport zich niet laten scheiden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockRegenboogkleuren op stadion München? 'Teken dat politiek en sport zich niet laten scheiden'
RTL

De gemeenteraad van München wilde het stadion van Bayern München woensdag verlichten met regenboogkleuren, maar heeft daar geen toestemming voor gekregen van de UEFA. De actie was bedoeld als statement voor meer tolerantie en tegen discriminatie van minderheden. "De UEFA wil een bepaalde eenheid in de aankleding van de stadions. Daar past dit niet bij", laat een woordvoerder van de DFB aan de krant Bild weten.

Het plan kwam af van de gemeenteraad van München. Het is een direct gevolg van een wet die onlangs werd aangenomen in het Hongaarse parlement. Daarmee komt er een verbod op voorlichting aan minderjarigen over homo- en transseksualiteit.

Duizenden de straat op in Hongarije vanwege anti-homowet
Lees ook

Duizenden de straat op in Hongarije vanwege anti-homowet

De petitie om het stadion woensdag in regenboogkleuren te tonen, was vandaag al bijna honderdduizend keer ondertekend. Ook bondskanselier Angela Merkel schaarde zich achter het idee van het stadion in regenboogkleuren, zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Dat maakt het nog lastiger voor de UEFA om zich tegen het plan te verzetten."

'UEFA stemt niet in'

Naar aanleiding van de nieuwe Hongaarse wet zijn de UEFA, de Duitse voetbalbond, de Beierse bond en supporters door de gemeenteraad opgeroepen zich in te zetten voor gelijkheid en tolerantie. De UEFA heeft vanavond laten weten niet in te stemmen met de actie. 

Akkermans: "De UEFA wil voorkomen dat het podium van het toernooi wordt gebruikt voor politieke boodschappen. En in zekere zin is dit wel een politieke boodschap, omdat het staat voor hoe we willen leven: zonder discriminatie van minderheden."

Geen voorstander van actievoeren

Volgens Paul Reef, gepromoveerd op de geschiedenis van sport en politiek aan de Radboud Universiteit, zijn internationale sportbonden als UEFA en FIFA geen voorstander van actievoeren door sporters, in tegenstelling tot nationale voetbalbonden. "De KNVB en de Duitse DFB geven spelers wel de ruimte om solidair te zijn met bepaalde protesten", zegt hij.

Ook valt Reef op dat de laatste vijf à tien jaar sporters zelf ook steeds activistischer zijn geworden. "Ze zijn onafhankelijker en hebben hun eigen sociale mediakanalen om statements te maken", zegt hij.

De Duitse doelman Manuel Neuer mag zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren bij het EK blijven dragen© ANP
De Duitse doelman Manuel Neuer mag zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren bij het EK blijven dragen

Een voorbeeld is de Duitse doelman Manuel Neuer, die al sinds de oefeninterland tegen Letland op 7 juni een band draagt in regenboogkleuren. Die draagt hij namens de Duitse voetbalbond en het team als symbool voor diversiteit, openheid, tolerantie en tegen haat en uitsluiting. Akkermans: "Dit is ook weer een teken dat politiek en sport zich niet laten scheiden."

De Allianz Arena kan aan de buitenkant in allerlei kleuren worden verlicht. Het stadion droeg in het verleden al vaker de regenboogkleuren.

Regenboogvlaggen in Boedapest?

COC Nederland zou graag zien dat het Nederlands elftal aandacht besteedt aan de antihomowet. De organisatie die opkomt voor de belangen van LHBTI-personen hoopt dat de spelers met een regenboogband spelen en vraagt fans regenboogvlaggen mee te nemen naar Boedapest. 

Frank de Boer heeft nog niet nagedacht over de vraag of het Nederlands elftal een statement moet maken in Boedapest volgende week zondag, rond de achtste finale van het EK. "Dit zijn vragen voor in de aanloop naar de daaropvolgende wedstrijd", zei hij eerder.

Lees meer over
EK voetbalLhbti