Kost meer tijd

Staatssecretaris wil 'andere aanpak' tegemoetkoming gedupeerden toeslagenaffaire

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPStaatssecretaris wil 'andere aanpak' tegemoetkoming gedupeerden toeslagenaffaire
RTL

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen wil de aanpak van de gedupeerden van de toeslagenaffaire 'tegen het licht houden' omdat die hersteloperatie verder achter op schema is komen te liggen. Intussen zijn er zorgen om de honderdduizenden burgers die hun belastingaangifte alsnog aan kunnen vechten omdat ze op een zwarte lijst stonden.

Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) is het 'geen optie' om op de huidige manier door te gaan met de hersteloperatie en ze wil daarover in gesprek met de Tweede Kamer.  

Hersteloperatie achter op schema

Van Huffelen sprak vorig najaar de verwachting uit dat eind dit jaar 8300 gedupeerden geholpen zouden zijn met een integrale beoordeling. Maar het beoordelen van dossiers kost meer tijd dan verwacht en de teller tikt begin volgende maand waarschijnlijk pas de 2300 aan. Dat zijn er 1200 minder dan waar op was gerekend.

Bij de organisatie die de hersteloperatie uitvoert (UHT) werken inmiddels al zo'n achthonderd mensen. "Ik wil dit aantal blijven opschalen", zei Van Huffelen. Maar daar zitten wel grenzen aan, waarschuwde zij. De kwaliteit van het werk mag er niet onder gaan lijden.

70.000 gedupeerde kinderen toeslagenaffaire krijgen tegemoetkoming tot 7500 euro
Lees ook

70.000 gedupeerde kinderen toeslagenaffaire krijgen tegemoetkoming tot 7500 euro

De staatssecretaris maakte gisteren bekend de 70.000 kinderen van gedupeerde ouders tegemoet te willen komen met een bedrag van 1500 tot 7500 euro. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met dit plan.

30.000 euro

Van Huffelen wijst er ook op dat door de Catshuisregeling voor zo'n 19.000 gedupeerden al een 'grote stap' is gezet. Zij hebben na een lichte toets een bedrag van 30.000 euro ontvangen dat zij hoe dan ook mogen houden.

Van nog eens 2500 mensen staat vast dat ook zij in aanmerking komen voor deze regeling. Maar zij hebben hun 30.000 euro nog niet ontvangen omdat UHT hen nog niet heeft kunnen bereiken.

Hoge Raad

Intussen vertelde staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) gisteren in een debat met de Kamer dat het 'grote consequenties' kan hebben als de Hoge Raad instemt met een advies van advocaat-generaal (AG) René Niessen.

Niessen adviseerde vorige week dat honderdduizenden burgers die op een zwarte lijst van de Belastingdienst stonden, eerdere belastingaangiften alsnog aan kunnen vechten. De fiscus gebruikte diverse zwarte lijsten en controle-projecten voor extra toezicht, terwijl daar geen wettelijke basis voor was.

'Grote consequenties'

"Als de Hoge Raad dit advies volgt, heeft dat grote consequenties. Voor bezwaar en beroep, maar ook voor compensatie", zei Vijlbrief hierover. De staatssecretaris wilde eigenlijk niets zeggen over 'zaken die onder de rechter zijn', maar hij wil de Kamer wel uitleggen dat het om een precaire situatie gaat. De Belastingdienst heeft het al zo druk.

Lees meer over
Alexandra van HuffelenBelastingdienstToeslagenaffaire BelastingdienstKinderopvangtoeslagToeslagenwet