Peter R. de Vries kende de risico's, maar 'wilde geen beveiliging'
Peter R. de Vries liep gisteren in zijn eentje van de studio van RTL Boulevard naar zijn auto in een parkeergarage. Beveiligd werd hij niet. Hoe zit dat? Vier vragen en antwoorden.
De Vries werd gisteravond na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij te gast was, neergeschoten in Amsterdam. Hij vecht voor zijn leven, zei burgemeester Halsema gisteravond laat.
Dat De Vries' veiligheid in gevaar was, was eerder al onderwerp van gesprek. De Vries zei in 2019 op een dodenlijst te staan van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces dat draait om een reeks liquidaties. Taghi ontkende dat later in een persoonlijke brief aan De Vries.
Of iemand bij zo'n dreiging vervolgens persoonlijke beveiliging krijgt, bepaalt de overheid in overleg met degene die gevaar loopt.
1. Had Peter R. de Vries beveiliging?
Burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie René de Beukelaer en hoofdcommissaris Frank Paauw gaven gisteren na de aanslag een persconferentie. Over eventuele beveiliging van de misdaadverslaggever wilden ze niets kwijt. "Dat doen we in de regel nooit met beveiligingsvragen, omdat we eventueel anderen daarin niet wijzer willen maken dan ze zijn", zei De Beukelaer.
Het is dus niet officieel bekend of De Vries beveiligd werd, maar in een interview in 2017 met het AD zei De Vries wel dat hij ooit bewaking heeft gehad. "Mijn huis is weleens bewaakt door politiemensen. Ze hadden serieuze informatie dat er iets te gebeuren stond. Toen stond er dus 's nachts een auto voor de deur, mensen met kogelvrije vesten erin, noem maar op."
Dat bleek enorme impact te hebben op de buurt. "Sinds ik dat bemerkte, heb ik altijd geweigerd om mensen in auto's voor de deur te hebben.''
In datzelfde gesprek zei De Vries dat bedreigingen hem 'geen flikker uitmaken' en in een recenter interview met Vrij Nederland vertelde De Vries niet bang te zijn aangelegd. Hoewel hij zich wel degelijk bewust was van risico's. "De broer van Nabil en zijn vroegere advocaat zijn vermoord, dus je hoeft niet hysterisch te zijn om te denken dat er best iets zou kunnen gebeuren."
Ook volgens verschillende collega's wilde hij niet worden beveiligd. Hij zou vaak gezegd hebben dat hij daar geen trek in had. "Dan staat de politie een paar weken bij je voor de deur te posten en dan ineens besluiten ze dat het niet meer nodig is. Is het gevaar dan ineens van maandag op dinsdag verdwenen? Ik vind dat zo raar", legde hij volgens misdaadjournalist Mick van Wely uit.
Toen De Vries vorig jaar adviseur werd van kroongetuige Nabil B., die een belangrijke rol heeft in het Marengo-proces, drong de overheid aan op beveiliging. Volgens Het Parool wilde De Vries dat niet omdat hij zijn leven niet wilde laten beheersen door zware beveiliging.
"Hij voer echt wel zijn eigen koers. Hij was niet bereid heel erg mee te gaan in beveiligingsprogramma's, want die benauwden hem te veel in zijn eigen bewegingsvrijheid", zegt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De Vries onderstreepte ook regelmatig het motto van zijn vader: 'Liever rechtop sterven dan op mijn knieën leven'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
2. Kun je beveiliging weigeren?
Wie echt niet beveiligd wil worden, kan dat weigeren.
3. Hoeveel journalisten worden in Nederland beveiligd?
Justitie doet daar geen uitspraken over. "Veiligheidsvraagstukken moeten niet in de openbaarheid komen", zei De Beukelaer gisteren. "Ja we hebben in Nederland meerdere mensen in de beveiliging en daar doen we nooit mededelingen over." Bekend is wel dat misdaadjournalist John van den Heuvel zwaar wordt beveiligd. Een half jaar geleden zei hij daarover dat dat nooit went.
Iemand die in de buurt woont van de studio van RTL Boulevard zag wel dat er verschil is in beveiliging. Hij vertelde dat Peter R. de Vries voor de aanslag vrolijk over straat liep. "Hij groette nog." Vervolgens liep de buurtbewoner even naar de Dam. Toen hij terugkwam, zag hij veel politie. "Bij meneer Van den Heuvel is er al heel veel politie van tevoren."
4. Hoe ziet die beveiliging eruit?
Maatregelen kunnen variëren van het ophangen van bewakingscamera's, al dan niet in het zicht, tot het bepantseren van auto's, iemands huis of werkplek. Er kan ook persoonsbeveiliging worden ingezet.
Loop je veel risico, dan kun je beveiligd worden door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Dat is een bewapende speciale eenheid van de politie.
Bij John van den Heuvel zie je altijd mensen om hem heen, vertelde NRC-misdaadverslaggever Jan Meeus vandaag in de podcast NRC Vandaag. "In het geval van Peter heb ik dat niet op dezelfde manier gezien, maar dat wil niet zeggen dat hij niet beveiligd is geweest. Je kunt namelijk ook iemand beveiligen zonder dat je het ziet."