Enorme stijging energieprijzen pas begin: 'Prijzen zullen sky high gaan'
Stel je voor, je hebt een variabel energiecontract of een contract dat binnenkort afloopt. De komende maanden kunnen de prijzen verder stijgen, waarschuwt Ben Woldring van Gaslicht.com. Wat moeten consumenten doen?
44 procent van de Nederlandse consumenten heeft een variabel energiecontract. Hun tarieven wijzigen twee keer per jaar, namelijk op 1 januari en 1 juli. Over wat zij het beste kunnen doen, verschillen de meningen.
Tegengestelde adviezen
Prijsvergelijker Gaslicht.com adviseert deze huishoudens een eenjarig contract. "De winter komt eraan en daarmee zal de vraag naar energie verder toenemen. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat de variabele tarieven sky high gaan", zegt eigenaar Woldring. "Met een eenjarig contract heb je financiële zekerheid, maar tegelijkertijd de flexibiliteit om te handelen naar veranderingen op de markt. Als de overheid besluit om de gaskraan in Groningen toch weer te openen, zal dat de energieprijzen drukken. Dan ben je blij dat je niet voor drie jaar vastligt."
De Consumentenbond adviseert consumenten om juist niet te kiezen voor een jaarcontract. "Misschien valt het mee met de prijsstijging, bijvoorbeeld door een zachte winter", zegt woordvoerder Joyce Donat. "De nu geldende variabele tarieven zijn bepaald op 1 juli en liggen bij de meeste leveranciers nog vast tot 1 januari. Als je contract in de tussentijd afloopt, kan je best blijven hangen in het variabele tarief. Dan zit je tot 1 januari redelijk goed en ben je flexibel om over te stappen wanneer je wil."
Overstappen naar een meerjarig contract met voor nu gunstigere tarieven is ook nog altijd een optie, zegt Donat. Maar dan kan je wellicht niet meeprofiteren, mochten de prijzen weer gaan dalen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Voor de 56 procent van de huishoudens met een vast contract, is de situatie net even anders. Als je contract binnen nu en drie maanden afloopt, kan het de moeite waard zijn om alvast een nieuw contract af te sluiten. In de meeste gevallen kan dat tot 90 dagen van tevoren. Stel dat je huidige contract afloopt op 15 december, schetst Woldring, dan kun je nu al een contract afsluiten dat ingaat op 16 december tegen de op dit moment geldende tarieven.
Veel consumenten maken zich zorgen over de alsmaar verder toenemende energieprijzen, merken ze bij voorlichtingsinstituut Nibud. Het zwaarst getroffen worden de mensen die toch al krap bij kas zitten. Zij wonen vaak in slecht geïsoleerde 'doorwaaiwoningen' en beschikken niet over de financiële middelen om te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp, zegt directeur Arjan Vliegenthart.
Overheid aan zet
"Het aanbrengen van ledverlichting en tochtstrippen verdient zich relatief snel terug en mensen die wat meer te besteden hebben, doen er goed aan om te investeren in zonnepanelen, maar ik denk dat we ervoor moeten waken om deze problematiek op het bordje van de individuele consument te leggen", zegt Vliegenthart.
"De overheid is aan zet. Onder huizenbezitters is grote behoefte naar duidelijkheid, terwijl woningcorporaties willen weten hoe ze de afweging moeten maken tussen verbouwen, verduurzamen en nieuwe woningen bouwen. Bij een gebrek aan perspectief zullen mensen niets doen. We kunnen niet verwachten dat mensen uit zichzelf een warmtepomp aanschaffen."
In deze video legt verslaggever Olivia Manders uit waarom de energierekening zo hoog uitpakt en voorlopig ook nog wel blijft:
Je huis isoleren is op dit moment het beste dat je kan doen, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. "Maar ook als je wat minder geld te besteden hebt zijn er mogelijkheden om de energierekening te drukken."
Vijf tips van Milieu Centraal:
- Korter douchen. De gemiddelde Nederlander doucht vijf keer per week en zo'n negen minuten per keer. Dat kan minder lang en minder vaak, zegt Milieu Centaal.
- Houd ramen en deuren gesloten zodat niet alle warmte vervliegt.
- Trek binnenshuis eens een warme trui aan. "Dan kan de thermostaat ook wat lager", zegt Milieu Centraal. "Je moet jezelf warm houden en niet je meubels."
- Zet de thermosstaat 's avonds een paar graden lager, maar niet te laag. "Bijvoorbeeld van 19 naar 18 graden een uur voordat je gaat slapen en op 17 graden zodra je naar bed gaat. De volgende ochtend kun je de temperatuur weer wat hoger zetten."
- Verwarm alleen de kamers waar je verblijft. "Dus niet je slaapkamer(s) en de zolderkamer, waar je door het vervallen van het thuiswerkadvies nu misschien niet meer komt."