Waarschuwing

Poes Fay stierf door dennennaalden: 'Pas op met de kerstboom'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PrivéfotoPoes Fay stierf door dennennaalden: 'Pas op met de kerstboom'
RTL

Dat veel planten giftig kunnen zijn voor huisdieren, weten de meeste baasjes wel. Maar dat dennennaalden, zoals die van een kerstboom, het leven van je hond of poes in gevaar kunnen brengen, is niet bij iedereen bekend. Ook Kelly had geen idee. Afgelopen week stierf haar kat Fay. Ondanks dat het net is gebeurd, wil ze toch haar verhaal doen om anderen te waarschuwen.

"Zaterdagavond werd Fay ziek en dinsdag hebben we haar al in moeten laten slapen. Het ging zo ontzettend snel", vertelt Kelly Schockman uit IJmuiden aangedaan. Haar dieren - 7 katten en 2 honden - zijn haar alles. En sinds ze door de coronacrisis de carrièreswitch heeft gemaakt om een eigen cattery - een fokkerij voor raskatten - te beginnen, is ze ook nog eens dag en nacht met haar passie bezig. "De dieren zijn echt onderdeel van ons gezin."

Zo is het hele huis van Kelly ingericht om de katten te vermaken, is de tuin uit bescherming afgezet en staat het vol met krabpalen en kattengras. "Ze mogen elke dag naar buiten, wanneer ze daar maar zin in hebben."

'Wat is hier aan de hand?'

Toen dit weekend na dagen vol met regen en wind de zon eindelijk doorbrak, gingen de katten weer op onderzoek uit in de tuin. Diezelfde avond ging het mis. "De eerste kat werd 's avonds ziek. Zondagochtend de tweede en daarna de derde. Ik dacht: wat is hier aan de hand?"

Poes Fay, in de tuin van Kelly© Privéfoto
Poes Fay, in de tuin van Kelly

De katten trokken zich terug, wilden niets meer eten, moesten overgeven en kregen diarree. "Katten zijn een meester in het verbergen van pijn. Maar omdat ik de dieren zo goed ken, had ik al snel door dat het niet goed met ze ging. En vooral Fay ging er steeds slechter uitzien. Het ging niet goed, ze moest aan het infuus, kreeg medicijnen tegen het braken en tegen uitdroging, maar ze weigerde elke vorm van dwangvoeding."

'Ze had zo'n buikpijn'

Uiteindelijk werd de 2-jarige Fay opgenomen bij de dierenarts. "Ze zouden haar zes uur opnemen, in de hoop dat haar toestand zou verbeteren. Na drie uur werd ik gebeld, het ging nog veel slechter. Mijn hart brak, ik zag haar wegglijden, haar ogen keken me zielloos aan, ze had zo'n buikpijn. Ze was niet meer te redden."

Alles wees erop, vertelde ook de dierenarts, dat de katten waren vergiftigd. Maar hoe? Toen Kelly later een rondje door de tuin liep, viel het kwartje. "In de hele tuin zijn waterbronnen aangelegd, zodat de honden en katten altijd wat kunnen drinken als ze dat willen. Maar nu lagen al die waterbakjes vol met dennennaalden, afkomstig van de boom van de buren. Waarschijnlijk heeft Fay veel van het water gedronken, wat dus door de naalden giftig bleek te zijn."

Hoe giftig zijn dennennaalden?

Ronette Gehring is hoogleraar diergeneeskunde, verbonden aan de Universiteit van Utrecht en weet alles over wat er giftig is voor je huisdier. Ze stelt dat dennennaalden, of het water waar de naalden in hebben gelegen, vooral veel irritatie kunnen veroorzaken bij je kat. "Je kat kan hier darmklachten van krijgen, waardoor een dier diarree kan krijgen of moet braken."

Dat is natuurlijk vervelend, stelt Gehring, maar volgens haar komt het gelukkig bijna nooit voor dat een huisdier eraan overlijdt. Het sap van dennennaalden in een hoog geconcentreerde vorm kan wel levensbedreigend zijn. "Dat vind je niet in de natuur terug, maar in etherische oliën bijvoorbeeld. Als je huisdier dit drinkt, dan is dat heel gevaarlijk."

Nu de kerstboom weer in huis wordt gehaald, is de kans groot dat katten in aanraking komen met dennennaalden. Gehring geeft enkele tips: "Als een kerstboom in het water staat, zorg dan dat een kat niet bij dat water kan. Je kan de dieren namelijk niet vertellen dat ze het niet mogen drinken, dus zorg dat het is afgeschermd. Daarnaast zal een kat niet snel veel van dennennaalden gaan eten, maar je weet het nooit. Hou de dieren dus gewoon goed in de gaten."

Eerder waarschuwde de Dierenbescherming ook al voor dennennaalden van de kerstboom. Zij gaven als tip om eetbakjes van honden en katten niet onder de boom te zetten en een keer extra te stofzuigen in de decembermaand.

Kelly is na het overlijden van Fay kapot van verdriet, vertelt ze. "Net als de andere poezen in het huis. Zij zagen ook hoe ziek Fay was, en zagen ook dat ik later met een lege kattenmand ben thuisgekomen. Ze zijn nu echt in rouw en zoeken haar nu overal in huis. Het is heel pijnlijk allemaal."

'Opletten met de kerstboom'

Door dit verhaal te delen, hoopt Kelly dat andere diereneigenaren gewaarschuwd worden. "Ik ken een hele lijst met giftige planten en bloemen uit mijn hoofd, maar hier was ik niet van op de hoogte. Zeker nu de kerstboom in huis wordt gehaald, moeten baasjes dit verhaal horen. Ze moeten weten hoe gevaarlijk de naalden en het kerstboomwater zijn. Ik wil niet dat Fay's dood voor niets is, en op deze manier hoop ik dat andere katten dit niet mee hoeven te maken."

De andere katten van Kelly die vergiftigd waren, maken het inmiddels naar omstandigheden goed. De boom van de buren wordt zo snel mogelijk professioneel verwijderd. "Dat wilden de buren zelf ook graag, ook zij vinden het vreselijk wat er is gebeurd."

Lees meer over
Universiteit UtrechtHuisdierenKatHondLink in bioIJmuiden