Corona-update

Nu weer wel een coronazelftest bij klachten, maar zijn ze wel betrouwbaar?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Nu weer wel een coronazelftest bij klachten, maar zijn ze wel betrouwbaar?
RTL

Het kabinet wil dat iedereen met klachten vanaf eind volgende week zichzelf thuis gaat testen met een coronazelftest. Maar tot dusver werd toch geadviseerd om bij klachten juist géén zelftest te doen? Wat is er opeens veranderd? En zijn die zelftesten nou betrouwbaar? Wij vroegen het twee experts.

De belangrijkste reden voor het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om meer in te zetten op zelftesten, is het gebrek aan capaciteit van de GGD-teststraten. Het is daar zo druk dat ze het aantal mensen met klachten niet aankunnen.

Laagdrempeliger

Om toch zo veel mogelijk coronabesmettingen op te sporen zet het kabinet vanaf vrijdag 3 december in op het doen van zelftesten bij klachten. Die testen zouden gratis moeten worden. Het OMT schrijft dat testen en traceren essentieel is om corona onder controle te krijgen. Zelftesten zou de drempel voor testen verlagen en de testbereidheid verhogen.

Volgens arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans is het van groot belang om zoveel mogelijk mensen te testen. "Uit gedragsonderzoek is duidelijk dat één derde van de mensen zich helemaal niet bij de GGD laat testen bij klachten. Tegelijkertijd blijkt een net zo'n grote groep bij klachten al wel een zelftest doet. Door het eenvoudiger te maken met zelfhelptesten die mensen thuis kunnen doen, kunnen we in absolute aantallen veel meer coronabesmettingen opsporen." Want veel meer testen doen, betekent ook veel meer besmettingen opsporen.

Met positieve zelftest naar de GGD: 14 procent toch negatief
Lees ook

Met positieve zelftest naar de GGD: 14 procent toch negatief

Maar waarom mocht je eerst niet met klachten een zelftest doen en nu wel? Volgens Kluytmans komt dat door een nieuw onderzoek naar zelftesten waaruit blijkt dat ze goed coronabesmettingen opsporen. "Eerder onderzoek toonde aan dat 8 van de 10 besmettingen werden opgespoord. Dat is al niet slecht. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het gaat om 9 van de 10 gevallen. Dat is hoog."

Virusvarianten

Arts-microbioloog Joep Stohr van het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis wijst erop dat het wel belangrijk is dat mensen met een positieve zelftest nog wel een 'gewone' PCR-test moeten doen bij de GGD. "Dat is om twee redenen belangrijk. De eerste is dat er nog steeds goed wordt geregistreerd hoeveel besmettingen er zijn. De andere reden is om in de gaten te houden of er nieuwe virusvarianten opduiken. Dat kan alleen door een PCR-test bij de GGD."

Hoe die gratis zelftesten vanaf 3 december bij iedereen terecht moeten komen, is nog niet bekend. Gedacht zou kunnen worden aan het verspreiden van de testen via werkgevers. De arts-microbiologen weten het niet. "Dat is aan het kabinet."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
CoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronaCheckCoronamaatregelenCoronatest