Spaans 'quarantainekoppel' mag naar huis, gedwongen isolatie per direct opgeheven
Carolina Pimenta en haar vriend Andrés Sanz hoeven niet langer in gedwongen isolatie te verblijven in een revalidatiecentrum in Haren. Het stel werd zondagavond op Schiphol uit een vliegtuig naar hun thuisland Spanje gehaald, nadat ze eerder in quarantaine waren geplaatst omdat Pimenta positief op het coronavirus had getest op een vlucht uit Zuid-Afrika. Gisteren bleek ze toch negatief.
Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer had hen daarna gedwongen in isolatie laten opnemen. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft het verlengingsverzoek voor dat verblijf nu niet aan de rechter voorgelegd, laat hun advocaat weten, waardoor 'de isolatiebeschikkingen zijn komen te vervallen'.
Geen gevaar
De advocaat had geëist dat zijn cliënten direct zouden worden vrijgelaten omdat ze geen gevaar meer vormen voor de volksgezondheid. "Zij is meerdere keren negatief getest, dan vervalt de juridische grondslag." Het stel wordt met een taxi naar het Spaanse consulaat in Amsterdam gebracht, waar hun terugreis wordt voorbereid.
Pimenta was vanmiddag, voordat bekend werd dat ze mochten gaan, nog steeds ontsteld over de situatie. Zij en haar vriend zijn 'verschrikkelijk' behandeld, zegt ze. "Niemand vertelt ons waarom we hier zijn of hoelang we hier moeten blijven. We zitten opgesloten, het is ijskoud, en de verpleegkundigen zijn net robots. We krijgen alleen eten en drinken, maar worden verder niet geïnformeerd."
Alsof dat nog niet erg genoeg was, kreeg het stel gisteravond laat te maken met rioleringsproblemen. Ze konden niet naar de wc en hun hele kamer stonk naar poep en plas. Toen Pimenta vroeg of ze naar een andere wc mocht, kon dat niet. "Eén van de verpleegkundigen zei dat ik het dan maar op de grond moest doen."
Pimenta vertelt dat technici tot vier uur in de ochtend met machines bezig waren om de problemen op te lossen. Zij en haar vriend mochten al die tijd hun kamer niet verlaten. "We konden niks, niet naar de wc, niet slapen. Het was verschrikkelijk."
'Slecht behandeld'
Een woordvoerder van het revalidatiecentrum bevestigt dat er vannacht inderdaad rioleringsproblemen waren, maar wil verder niet ingaan op het contact met patiënten. "Rond 2 uur vannacht is er een loodgieter gekomen. Daarna zijn de problemen vrij snel opgelost, is er schoongemaakt en heeft iedere kamer een po-stoel gekregen."
Quarantaineregels
Door de nieuwe virusvariant omikron zijn de regels gewijzigd voor mensen die hebben gereisd in of vanuit zuidelijk Afrika. Volgens een woordvoerder van de GGD zijn er aangescherpte maatregelen, afwijkend van de regels die op de site van het RIVM staan. Die gelden voor alle reizigers uit de volgende landen in Zuidelijk Afrika: Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland (Eswatini), Botswana, Malawi, Namibië, Zimbabwe en Mozambique.
- Voor al deze mensen geldt een quarantaineplicht van 10 dagen. Daarnaast wordt van deze mensen verwacht dat zij zich zo snel mogelijk én op of na dag 5 na aankomst in Nederland laten testen bij de GGD. Dit geldt ook voor mensen zonder klachten en voor mensen die gevaccineerd of hersteld zijn van corona. Als de test op dag 5 negatief is, mag de quarantaine worden opgeheven.
- Ook gelden er strengere isolatieregels voor een positief getest persoon met een reisgeschiedenis in zuidelijk Afrika die geen klachten heeft en immuun is (gevaccineerd of hersteld van corona). Deze mensen moeten 5 dagen in isolatie ('normaal' is dat 3 dagen).
- Als je in een zeerhoogrisicogebied bent geweest zonder zorgwekkende virusvariant, en volledig bent gevaccineerd of hersteld van het coronavirus, hoef je niet verplicht 10 dagen in quarantaine. Wel moet je bij aankomst in Nederland een zelftest doen, voordat je anderen ontmoet. Is de testuitslag van dag 5 negatief, dan stopt de thuisquarantaine. Ben je niet volledig gevaccineerd of hersteld van corona, test je dan op dag 2 en dag 5 na aankomst in Nederland.
Er is een verschil tussen isolatie en quarantaine. Isolatie wordt ondergaan op een gesloten afdeling van een daarvoor aangewezen ziekenhuis en is alleen voor mensen waarvan is vastgesteld of waarvan er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat ze leiden aan een infectieziekte.
Op de website van de Rijksoverheid staat in wat voor situaties je nog meer in quarantaine moet gaan.
Bron: Rijksoverheid/Openbaar Ministerie
De advocaat van het stel, Bart Maes, vindt het onvoorstelbaar dat zijn cliënten op deze manier zijn behandeld. Hij verwijst naar het feit dat Pimenta één keer positief is getest – bij aankomst in Nederland – maar daarna nog drie keer negatief, en haar vriend al die tijd negatief is getest. "Dan vervalt de juridische grondslag en lijkt het erop dat het testresultaat vals-positief was", zegt Maes.
Schadeclaim
Volgens Maes krijgt de gedwongen isolatie, als blijkt dat het besluit daarover onrechtmatig is genomen, nog een 'behoorlijk staartje'. "Dan heb je te maken met wederrechtelijke vrijheidsberoving en dat is geen kattenpis. Er zal dan sprake zijn van een behoorlijke schadeclaim. Mijn cliënten zijn volledig gemangeld geraakt en ik snap niet wat ze strafrechtelijk verkeerd hebben gedaan."
Gebrekkige communicatie
Pimenta en haar vriend houden vol dat ze door een gebrek aan informatie niet wisten dat ze iets verkeerds deden. Ze wilden nooit 'vluchten'. Hun verhaal sluit aan bij wat andere reizigers van dezelfde vlucht vertellen over de gebrekkige opvang en de haperende communicatie.
Een groep passagiers die vrijdag op Schiphol in isolatie werd geplaatst, wil dat de luchthaven, KLM en de GGD Kennemerland excuses aanbieden en een 'goed antwoord geven op de vraag waarom ze zo slecht zijn georganiseerd'. Dat bevestigt Oscar van Overdam, die namens meer dan twintig reizigers alle drie de instanties een brief schreef.
GGD Kennemerland zegt dat de operatie onder grote tijdsdruk is uitgevoerd, en dit meer tijd en moeite kost dan gedacht. "We konden geen gebruik maken van de bestaande testlocatie op Schiphol, omdat het ging om een nieuwe variant van het coronavirus. Hierdoor moest alles vanaf nul worden opgezet. Uiteindelijk ging alles niet zo soepel en snel als wij ook zelf hadden gewild. We zullen daarom zeker met alle betrokkenen om tafel gaan om hiervan te leren."