Boostertoerisme

Nog lang niet aan de beurt, dus halen deze Nederlanders hun booster in buitenland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Mauritius Images GmbHNog lang niet aan de beurt, dus halen deze Nederlanders hun booster in buitenland
RTL

Ze worden gekscherend 'boostertoeristen' genoemd: Nederlanders die naar het buitenland gaan om hun derde vaccinatie te halen. Op sociale media zijn steeds meer berichten te vinden van mensen die hun toevlucht zoeken in onder meer Frankrijk en Duitsland, omdat het Nederlandse prikbeleid voor hen te langzaam gaat. "Ik schaam me er bijna voor, maar als de overheid mij niet beschermt, dan doe ik het zelf wel."

Dat zegt de Nederlandse Marlies Karman. Afgelopen week stapte ze de auto in om in Frankrijk een vaccin te halen, en dat vond ze toch best spannend. Want zouden ze haar echt een prik geven? Gratis en voor niets? Zonder vervelende discussies? De stress tijdens rit van Utrecht naar Dedain was uiteindelijk voor niets: Karman (49) belandde in een warm bad toen ze aankwam op de Franse vaccinatielocatie.

"We kwamen binnen, ik stotterde wat in het Frans, en de dame achter het tafeltje zei vriendelijk: 'Ah, jullie zijn zeker Nederlanders?' Vanaf dat moment wist ik dat alles goedkwam."

Boostercampagne te traag

Ondanks dat Hugo de Jonge vorige week aankondigde dat de boostercampagne in Nederland een inhaalslag zal maken - voor 1 januari moeten alle 60-plussers een boosterprik krijgen, 60-minners zijn vanaf januari aan de beurt -, gaat dat voor meerdere Nederlanders zoals Karman niet snel genoeg. "Als het aan Nederland ligt, zou ik met een beetje geluk in februari een derde prik krijgen. Dat zou betekenen dat ik heel de winter nog door moet, zonder volledige bescherming. Voor mij en mijn gezin is dat niet te doen."

De Jonge wil inhaalslag: 60-minners kunnen vanaf januari boosterprik halen
Lees ook

De Jonge wil inhaalslag: 60-minners kunnen vanaf januari boosterprik halen

Karman heeft namelijk cystic fibrosis, een taaislijmziekte die in Nederland niet in een risicogroep wordt geplaatst, maar waarbij een besmetting met corona toch heel gevaarlijk kan zijn. Tijdens de eerste coronaperiode zat ze daarom samen met haar man en twee zoons maandenlang in quarantaine. "Na de twee vaccinaties waren we opgelucht, maar mijn zorgen namen de laatste tijd weer toe: een nieuwe virusvariant die als een dolle rondgaat, de druk op de zorg die toeneemt en de boostercampagne die maar niet op gang komt. Daarnaast wilde mijn 16-jarige zoon al niet meer naar school, uit bescherming voor mij. Dat was voor mij de druppel: er moest iets gebeuren."

'Hoop dat anderen dit lezen'

Na wat tips van mensen die Karman succesvol voor waren gegaan in het buitenland, besloot ze een afspraak te maken in Frankrijk. En dat lukte. "Het was heel simpel, en nu ik die derde prik heb, voel ik me weer beter beschermd. Ik hoop dat anderen die in dezelfde situatie zitten dit lezen. Er zijn namelijk zo veel schrijnende gevallen: mensen die zich weer afzonderen, kinderen die weer thuis moeten blijven. Dit kan zo niet langer, zij moeten geholpen worden, en in het buitenland ligt dus een oplossing."

Kurt Aulman ging gisteren naar Duitsland voor zijn derde prik.© Privéfoto
Kurt Aulman ging gisteren naar Duitsland voor zijn derde prik.

Niet alleen in Frankrijk wordt er nu in Nederlandse armen een derde prik gezet. Ook in Duitsland staan er Nederlanders in de rij voor een boosterprik, zoals Kurt Aulman. Hij reed gisteren vanuit Eindhoven naar het Duitse Alsdorf. "We zijn 60+'ers, maar we waren er absoluut niet zeker van dat we dit jaar nog een boosterprik zouden krijgen in Nederland met dit tempo. Omdat de bescherming van onze eerdere vaccinaties door onze leeftijd afneemt, wilden we wel goed beschermd zijn. Zeker met de verschillende varianten die nu  rondgaan van het coronavirus. Gelukkig konden we die bescherming elders krijgen en we hebben die kans dan ook met beide handen aangepakt."

'Niemand deed moeilijk'

Of Aulman scheve gezichten kreeg van de Duitsers in de rij? "Nee, geen één. Niemand deed moeilijk, ondanks dat ik de eerste Nederlander daar was. Ik ben heel blij dat we in Europa één zijn, en dat dit dus zo kan."

Ook de 64-jarige Trudi reed gisteren samen met haar man naar Duitsland. Zonder discussie en helemaal gratis kregen zij in Aken hun derde prik toegediend. "Na 159 kilometer rijden, werden we heel netjes ontvangen bij de vaccinatielocatie. We kregen eerst een sticker in ons gele vaccinatieboekje en daarna mochten we plaatsnemen voor de prik. Nog even vijftien minuten blijven zitten om te kijken of alles goed ging, en we konden weer gaan. Gisteravond kregen wij een mail met alle gegevens van de vaccinatie en daarmee kunnen we een Duitse QR-code krijgen."

'Ben zo opgelucht'

Omdat Trudi en haar man de eerste twee keer AstraZeneca hadden gekregen, voelden ze zich niet langer veilig. "In Nederland zouden we in december aan de beurt zijn, maar daar gelooft niemand meer in met dit tempo. Ik ben zo blij en opgelucht dat ik nu in Duitsland de prik heb gekregen."

De Rijksoverheid heeft op hun website laten weten dat het op dit moment nog niet mogelijk is om een buitenlandse boosterprik in de Nederlandse CoronaCheck-app te registreren. Er wordt wel gewerkt aan een oplossing hiervoor.

Volksgezondheid: 'Wij houden niemand tegen'

Volgens het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid staat het mensen vrij om naar het buitenland te reizen. "Iedereen moet doen wat hij wil, wij houden niemand tegen bij de grens, maar we zeggen wel: je moet niet te vroeg een booster nemen. Daarom doen wij het idealiter in de zevende maand nadat je je laatste prik gehad hebt. Als je het eerder doet, is de werking niet optimaal."

"Ook voor je Digitaal Corona Certificaat is het het allersnelst als je je gewoon bij de GGD laat vaccineren", zegt een woordvoerder. "Dan staat de booster ook meteen goed geregistreerd."

Vanaf vandaag worden in Nederland de mensen met geboortejaar 1945 uitgenodigd voor een boosterprik. Op korte termijn schaalt de GGD op naar 750.000 vaccinaties per week.

Eén of twee prikken en dan is het klaar, dachten we. Maar nu moeten we toch geloven aan de boosterprik. Waarom is dat eigenlijk nodig?
Lees meer over
Hugo de JongeMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportBoosterprikVaccinatieCoronavirusDuitslandFrankrijk