Meer oorzaken

Corona dodelijkst in achterstandswijk: 'Wie meeste risico liep, was al snel duidelijk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Hans van RhoonCorona dodelijkst in achterstandswijk: 'Wie meeste risico liep, was al snel duidelijk'
RTL

Naar verhouding zijn meer mensen met een migratieachtergrond overleden in het eerste coronajaar - van maart 2020 tot en met maart 2021 - aan de gevolgen van corona dan mensen met Nederlandse wortels. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Juist voor deze mensen was het vaak lastig om te voldoen aan de coronamaatregelen.

Onder mensen met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Indonesische achtergrond was de sterfte door corona tijdens de eerste en tweede golf relatief gezien hoger dan bij de totale bevolking. Zo was Covid-19 de oorzaak bij ongeveer een kwart van de sterfgevallen onder mensen met Marokkaanse wortels. Bij mensen met Turkse achtergrond was dit 23 procent en bij mensen van Surinaamse herkomst zo'n 22 procent.

Gekeken naar de totale bevolking kwam 15 procent van de overlijdensgevallen in de onderzochte periode door het coronavirus.

Hassan verloor zijn vader, moeder en oom aan corona: 'Begrijp er niets van'
Lees ook

Hassan verloor zijn vader, moeder en oom aan corona: 'Begrijp er niets van'

Het CBS noemt geen eenduidige oorzaak van de naar verhouding hogere coronasterfte onder mensen met een migratieachtergrond. De Rotterdamse huisarts Shakib Sana heeft wel een vermoeden. Hij zag de gevolgen van corona van dichtbij in zijn wijk. "Al binnen een paar dagen was duidelijk wie de risicopatiënten waren", zegt Sana, "mensen in kleine huizen en banen waarin ze onmogelijk thuis konden werken."

Informatie te generiek

Juist deze mensen reizen vaker met het openbaar vervoer, komen meer bij elkaar over de vloer en zijn vaker mantelzorger, zegt Sana. Later in de pandemie bleek de vaccinatiebereidheid onder deze groep ook nog eens lager. Volgens Sana had de overheid beter moeten communiceren naar hen. "Mensen moeten voelen dat het ook over hen gaat. Niet iedereen kan makkelijk voldoen aan het thuiswerkadvies of afstand houden, bijvoorbeeld omdat je mantelzorger bent. De informatie was te generiek en niet algemeen toegankelijk."

Dat corona hard toeslag in achterstandswijken, bleek vorig jaar maart ook wel uit het verhaal van middelbare scholiere Chaima. Zij vertelde over de impact die corona had op haar leven:

Ruim een miljoen mensen in achterstandswijken door het hele land worden hard geraakt door de coronacrisis.
Lees meer over
MigratieCoronamaatregelenCoronavirusArmoedeLink in bio