'Vier op de tien willen hogere zorgpremie voor ongezonde levensstijl'
Bijna twee derde van de Nederlanders (64 procent) vindt dat de huisarts patiënten met een ongezonde levensstijl daarop moet aanspreken. 19 procent gaat nog een stap verder. Die vindt dat zij in de zorg voorrang moeten krijgen op mensen die roken, drinken of ongezond eten, blijkt uit onderzoek van Zorginstituut Nederland, waarover dagblad Trouw vanochtend schrijft.
Op basis van het onderzoek onder 2000 Nederlanders concludeert de krant dat er in de samenleving sprake is van afnemende solidariteit met mensen die ongezond leven. 40 procent van de Nederlanders vindt dat zij een hogere zorgpremie moeten betalen.
Zorginstituut Nederland - de beheerder van het basispakket - waarschuwt voor een crisis in de zorg als er niets verandert. De kosten stijgen, evenals het aantal mensen dat in de toekomst zorg nodig zal hebben. "Als er niets verandert, zullen patiënten in de nabije toekomst niet langer in alle gevallen kunnen rekenen op goede zorg", stelt voorzitter Sjaak Wijma van het zorginstituut. "We moeten bedenken wat we belangrijk vinden in de zorg, keuzes maken en elkaar daaraan houden."
De wachtlijsten nemen toe doordat mensen met lichte problemen snel worden geholpen, terwijl mensen met complexe problematiek lang moeten wachten, zegt huisarts Derk Runhaar in Trouw. "Dat is precies tegenovergesteld aan waarvoor we zorg hebben. We moeten uit de vicieuze cirkel komen van overbehandeling van gezonde mensen. Dat leidt tot minder capaciteit waardoor je mensen die wel ziek zijn gaat onderhandelen."
Focus op kwaliteit van leven
Volgens Zorginstituut Nederland zijn veel Nederlanders te porren voor een aanpak waarbij de focus ligt op het bevorderen van gezondheid en kwaliteit van leven. Tegelijkertijd blijkt wel dat 'de bereidheid om mee te betalen aan de zorg voor mensen met een ongezonde leefstijl onder druk staat'.
Volgend jaar neemt de zorgpremie toe met ongeveer 15 euro per maand, bleek eerder al uit een eerste berekening van het ministerie van Volksgezondheid.