Stel je vraag over het klimaat

Waarom moet je juist overdag stroom gebruiken, zelfs als je geen zonnepanelen hebt?

Door Ischa Gerrits··Aangepast:
© ANPWaarom moet je juist overdag stroom gebruiken, zelfs als je geen zonnepanelen hebt?
RTL

Heb jij ze nog niet, dan hebben de buren ze wel, of anders de buren daarnaast. Waar we het over hebben? Zonnepanelen. Ruim 1,5 miljoen huishoudens hebben die dingen op het dak liggen. Maar we gebruiken de energie die ze opleveren nog lang niet altijd efficiënt genoeg.

En dat geldt niet alleen voor de mensen die zonnepanelen hebben. Deze klimaatvraag is eigenlijk zelfs meer voor de mensen die ze níet hebben. Want waarom moet je overdag stroom gebruiken, zelfs als je geen zonnepanelen hebt?

Tussen 11.00 en 16.00 uur

Dat vroeg Daphne zich af. Zij stelde ook nog een tweede, daaraan verwante vraag: want als dat zo is, waarom doet de overheid dan niet meer aan communicatie. Veel mensen weten niet dat ze voor het klimaat beter de wasmachine tussen 11.00 en 16.00 uur aan kunnen zetten. Zeker op zonnige dagen zoals deze.

Heb jij ook een vraag over het klimaat? Stel hem hieronder:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Want dat is inderdaad zo, zegt energie-expert Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen. "We gebruiken de meeste stroom nu als we wakker worden, en als we net terugkomen van werk, zo rond 18.00 uur in de avond. Maar overdag wekken we het meeste op."

'Groene stroom maximaal benutten'

En al die stroom die we opwekken door onder andere windmolens en zonnepanelen, kunnen we nog amper opslaan omdat bijna niemand een accu ervoor in huis heeft hangen. Gebruiken we die stroom niet, dan gooien we het dus weg. Visser: "En 's avonds gebruiken we dan weer grijzere stroom uit kolen- en gascentrales. Slechter dus voor het milieu."

Belangrijk: dit geldt dus ook als je géén zonnepanelen hebt. Want de groene energie die jouw buren opwekken, komt net ze goed bij jou weer uit de muur. Wat er in jouw buurt aan groene stroom wordt opgewekt, wordt in diezelfde buurt namelijk gebruikt, weet Visser. Hij vindt ook: "We moeten de groene energie die we met z'n allen opwekken zo maximaal mogelijk benutten."

Daltarief

Maar er is ook een argument te bedenken waarom je juist wel 's nachts je wasmachine en vaatwasser aan zou willen zetten: geld. Als je stroom geleverd krijgt met een normaal- en daltarief is het voordeliger om 's nachts te verbruiken. Lang niet iedereen heeft die optie of gebruikt hem - want het normaaltarief is vervolgens ook hoger dan het standaard tarief bij anderen - maar toch. Heb je een daltarief, dan is 's nachts stroom gebruiken logisch.

Salderingsregeling, weleens van gehoord, maar wat is dat?

Het hebben van zonnepanelen biedt wel voordelen. Je verlaagt uiteraard je maandrekening doordat je opgewekte stroom zelf gebruikt, maar er is ook de salderingsregeling.

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op je energieverbruik. Oftewel: als jij op een bepaald moment (in de zomer bijvoorbeeld) 1000 kWh meer energie opwekt dan verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Die teruggeleverde energie wordt door jouw energieleverancier aan het eind van het jaar ingehouden op jouw energierekening. Hierdoor betaal je voor minder energie en dus uiteindelijk minder belasting over de energie die je verbruikt.

Bron: Zelfstroom

Klimaatspecialist Bart Verheggen van RTL Nieuws stelt ook dat het een goed idee is dat we overdag onze elektrische apparaten laten draaien, maar ziet ook een groter aandachtspunt voor de komende tijd: het elektriciteitsnet. "Dat moet veel zwaarder worden, veel meer aankunnen, nu zie je dat zonnepanelen soms worden uitgeschakeld omdat het net anders overbelast wordt."

Net zwaarder maken

"Dat gebeurt nog niet vaak, maar omdat er steeds meer zonne-energie beschikbaar komt, zal dat steeds vaker gebeuren", zegt Verheggen. En dat terwijl in de toekomst veel meer op elektriciteit zal moeten gaan draaien. "Als bijvoorbeeld de industrie meer op elektriciteit zal gaan draaien, we onze huizen met elektrische warmtepompen gaan verwarmen en in elektrische auto’s gaan rijden, zal de vraag flink toenemen. Dat moet het net dan wel aankunnen. Naast zwaarder zal het net ook slimmer moeten worden, om vraag en aanbod goed op elkaar aan te laten sluiten."

Straatverlichting uit voor het klimaat, een goed idee?
Lees ook

Straatverlichting uit voor het klimaat, een goed idee?

En ook Visser is het daarmee eens. "We gaan steeds meer gebruiken en steeds meer produceren. Nu wordt dat nog in je eigen buurt verdeeld. Over een paar jaar wordt dat anders. Dan zouden we de opgewekte stroom over heel Nederland moeten kunnen verdelen."

Maar ook dan, vanaf 2025, zal het ook steeds vaker gaan gebeuren dat er zoveel zonne-energie wordt geproduceerd dat dit meer is dan het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik, stelt Visser. "Op die momenten helpen er ook zwaardere netten niet meer en zullen er hoe dan ook zonnepanelen moeten worden afgeschakeld."

Klimaatspecialist Bart Verheggen legt uit hoe dat kan.

Reactie Economische Zaken

"Het beleid van het Kabinet is op dit moment gericht op energiebesparing in algemene zin. Dat zie je bijvoorbeeld terug in campagnes die aanmoedigen om de lichten vaker uit te doen en korter te douchen. We staan er uiteraard positief tegenover als mensen energie gebruiken op momenten dat het het meest efficiënt is. Wij stimuleren het gebruik van slimme meters. Daarmee kunnen consumenten beter inzicht krijgen in hun verbruik, en daarmee ook op hen afgestemde flexibele contracten afsluiten. Dat gebeurt nu nog weinig, maar in de toekomst hopelijk vaker."

Lees meer over
ZonnepaneelElektriciteitGroene energieKlimaatvraagNederland