'Blij met Rode Kruis'

Van der Burg: 'Zoals het nu gaat in Ter Apel, gaat het niet langer'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPVan der Burg: 'Zoals het nu gaat in Ter Apel, gaat het niet langer'
RTL

Het kabinet hoopt voor de komende dagen een oplossing te vinden voor de opvangcrisis, die tot grote problemen leidt voor asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Zoals het nu gaat in Ter Apel, gaat het niet langer."

Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel. "Dat het nu mis aan het gaan is in Ter Apel, en dat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) het niet meer aankan is duidelijk."

Hoe onhoudbaar de situatie in Ter Apel is, laat deze video zien:

Op stoelen overnachten

Het komt geregeld voor dat asielzoekers op stoelen moeten overnachten. Noodhulporganisatie het Rode Kruis is te hulp geschoten met tenten, maar de organisatie luidde al snel de noodklok: asielzoekers werden aan hun lot overgelaten en kregen soms urenlang niet te eten. "Ik snap helemaal wat het Rode Kruis zegt", zegt Van der Burg.

Hij geeft ook toe dat de hulp van zo'n organisatie eigenlijk niet nodig zou moeten zijn, 'maar we hebben gewoon onvoldoende plekken'. "Het is de taak van ons allen om dat te regelen, dat lukt nu niet. Ik ben blij dat het Rode Kruis dat doet."

Mega-opvanglocaties

Het kabinet zet voorlopig in op vier 'mega-opvanglocaties', met in ieder daarvan plaats voor ten minste 1000 asielzoekers. Zij moeten in tenten, sporthallen en op het water worden opgevangen. 

De eerste twee mega-opvanglocaties zijn Vlissingen en Velsen, meldde de politieke redactie van RTL Nieuws al eerder.

Rode Kruis: asielzoekers Ter Apel urenlang zonder eten en drinken
Lees ook

Rode Kruis: asielzoekers Ter Apel urenlang zonder eten en drinken

Gemeenten moeten bijspringen

De Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) schrijven in een advies aan het kabinet dat gemeenten voortaan verplicht moeten kunnen worden om asielzoekers op te vangen.

Maar daar moet dan wel geld voor beschikbaar komen. De grote nood die momenteel heerst is 'een crisis die het Rijk zelf creëert en in stand houdt', schrijven de adviseurs.

Lees meer over
Eric van der BurgCOARode KruisVluchtelingenAsielzoekersTer Apel