Aanmeldcentrum

'Toestand in Ter Apel onaanvaardbaar, kinderen worden verwaarloosd'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Toestand in Ter Apel onaanvaardbaar, kinderen worden verwaarloosd'
RTL

Kinderen worden in het aanmeldcentrum in Ter Apel mentaal verwaarloosd. Dat is onaanvaardbaar, zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

In Ter Apel zitten 113 kinderen voor langere tijd zonder familie. Ze krijgen weinig tot geen hulp of aandacht, en hebben nauwelijks een dagbesteding, meldt NRC. Volgens de Kinderombudsman raken ze hier enorm gestrest van en lopen ze hier meer trauma's op dan ze al hadden.

Wettelijke termijn

Alle instanties weten er volgens de Kinderombudsman van, maar ze doen er niets aan. Kalverboer vindt dat het verblijf in Ter Apel moet worden teruggebracht naar de wettelijke termijn van maximaal zes dagen.

COA bouwt extra opvangtent voor asielzoekers Ter Apel, burgemeester 'verbaasd'
Lees ook

COA bouwt extra opvangtent voor asielzoekers Ter Apel, burgemeester 'verbaasd'

Als dat niet gebeurt, dan wil ze dat de opvang fors uitgebreid wordt, met dagbesteding, scholing en hulpverlening.

Door de ondergrens

Eerder had de burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, al gewaarschuwd voor de leefomstandigheden in het opvangcentrum. Hij noemde die 'een beschaafd land onwaardig'.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat er te weinig opvangplekken zijn en dat 'we door een ondergrens zakken qua begeleiding' van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Het COA zegt snel maatregelen te zullen nemen.

Er is al jaren een groot probleem in de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Mensen zitten noodgedwongen jaren in noodopvangcentra en Ter Apel is overvol. Sinds de oorlog in Oekraïne, is er een hele nieuwe groep vluchtelingen bij gekomen.
Lees meer over
Margrite KalverboerCOADe KinderombudsmanVluchtelingenKindBurgeroorlog SyriëOorlog in OekraïneTer Apel