Niet iedere topsporter is de klos na positieve coronatest: hoe zit dat?
De regels rondom corona lijken in de sportwereld steeds soepeler te worden. Zo hoeven de voetbalvrouwen op het EK op dit moment alleen te testen als ze klachten hebben, en hoeven wielrenners uit de Tour de France niet per definitie naar huis bij een positieve test. Hoe zit dat? En is het wel zo verstandig?
Het Tourpeloton haalde vanochtend opgelucht adem: geen enkele renner kreeg een positieve uitslag na de verplichte testdag van gisteren. De spanning was wel om te snijden nadat eerder deze Tour al drie renners waren uitgevallen vanwege een besmetting, onder wie een ploeggenoot van geletruidrager Tadej Pogačar.
Ook bij het EK voetbal voor vrouwen sloeg corona al om zich heen. Zo zit Oranjeleeuwin Jackie Groenen in isolatie na een positieve testuitslag.
Het zijn coronataferelen die we kennen van de vorige Tour en eerdere voetbalkampioenschappen, maar toch zijn er dit jaar grote verschillen in de coronaregels.
Zo kwam de besmetting van Groenen pas aan het licht nadat ze coronaklachten had gekregen. Bij het EK hoeven voetballers namelijk niet meer preventief te testen. Ook hoeft Groenen niet gelijk naar huis. Ze moet in isolatie, maar zodra ze klachtenvrij is en negatief test, mag ze zich weer aansluiten bij de groep.
Artsen bepalen of je doorfietst
En in de Tour de France betekent een positieve zelftest nog geen einde koers. Drie artsen bepalen dan of de renner wel of niet door kan fietsen.
Geen renners positief na verplichte test
De UCI maakte vanochtend bekend dat alle tests van het complete peloton van de Tour de France negatief zijn. Dat betekent dat de koers morgen met 165 renners verdergaat.
De volgende verplichte test is op de volgende rustdag, 18 juli. Tot die tijd raadt de UCI alle ploegen 'sterk aan' om hun renners en stafleden toch tussendoor te laten testen. "Indien mogelijk dagelijks, maar minstens om de twee tot drie dagen", luidt het coronareglement.
OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans begrijpt goed dat er soepelere coronaregels zijn dit jaar. "We hebben te maken met zeer besmettelijke coronavarianten, maar ook met een virus dat veel minder ziekmakend is. Daarnaast is de immuniteit in de bevolking na vaccinaties en infecties veel beter. Wil je de samenleving nu openhouden, of het EK en de Tour door laten gaan, moet je zorgen dat besmettingen niet uit de hand lopen, maar moet je ook niet op álle kleine signalen reageren."
Testen voor gezondheid renner
Dat er dus niet meer preventief wordt getest bij het EK, is volgens Kluytmans een begrijpelijke keuze. Maar dat het wel gebeurt in de Tour, snapt hij ook. Vooral voor de gezondheid van de renner. "Tussen voetbal en wielrennen zitten grote verschillen. Maar als het om corona gaat, is het grootste verschil dat je als wielrenner urenlang op je limiet moet presteren. Wielrennen is een veel intensievere duursport dan voetbal, het draait echt om enkele procenten of je vooraan in het peloton zit, of dat je niet eens mee kunt rijden."
"Als je dan als renner corona krijgt, hoe minder ziekmakend deze varianten ook zijn, kan dat een behoorlijke impact hebben op je prestaties. Onder meer voor de gezondheid van de renner is het daarom goed om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen door preventief te testen."
Daarnaast heeft een aantal profwielrenners last van long covid en zijn er – onder meer na een reanimatie van prof Sonny Colbrelli in de Ronde van Catalonië – zorgen over mogelijke hartritmestoornissen bij renners na een coronabesmetting.
Mogelijk oude besmetting
Desondanks heeft de Internationale Wielerunie (UCI) dit jaar dus wel bepaald dat een positieve testuitslag niet gelijk einde koers betekent. Kluytmans legt uit hoe dat zit: "Renners doen eerst een sneltest. Als die positief is, moeten ze daarna een PCR-test doen. Als die ook positief is, wordt gekeken wat de Ct-waarde van het virus is. Oftewel: hoeveel virusdeeltjes zijn er te vinden. Als dat onder een bepaald niveau zit, mag je door in de koers."
Bij een hoge Ct-waarde zit er relatief weinig virus in het monster en dat betekent volgens Kluytmans bijna altijd dat het gaat om een oudere besmetting. "Je kunt weken na je besmetting nog positief testen. Maar met zo'n lage waarde ben je niet meer besmettelijk. Als je dan ook geen klachten hebt, is het fijn dat je nu door kunt in de Tour."
'Vooral geen pech hebben'
Heeft een renner een lage Ct-waarde en dus relatief veel virus, maar geen klachten, dan kan het dus toch einde verhaal zijn. "Dat is moeilijk, maar je kunt dan zonder klachten toch anderen in het peloton besmetten. Daarom gaat de bekende Tour-uitspraak: 'je moet goed zijn, maar vooral geen pech hebben' nu extra op met zo'n superbesmettelijke variant. Of zoals Primož Roglič het zegt: de Tour is en blijft een grande casino."
De Tour gaat, na de rustdag van vandaag, morgen weer van start: