Geen inspraak

Tubbergen kwaad over opgedrongen azc, waarschijnlijk volgen meer gemeenten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTubbergen kwaad over opgedrongen azc, waarschijnlijk volgen meer gemeenten
RTL

Er zullen waarschijnlijk snel meer gemeenten door het Rijk worden gedwongen om asielzoekers op te nemen. Volgens burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen, dat gisteravond te horen kreeg dat er een asielzoekerscentrum in de gemeente zou komen, heeft staatssecretaris Van der Burg dat aan haar laten weten.

Een woordvoerder van de staatssecretaris bevestigt dat er inderdaad gekeken wordt naar meer locaties in Nederland waar het Rijk een azc kan openen. "We zijn altijd in gesprek met gemeentes op zoek naar locaties, en het liefst doen we dat op vrijwillige basis. Maar daar komt niet genoeg uit."  

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Namen van locaties of gemeentes die de staatssecretaris op het oog heeft, zijn niet bekend. 

Gemeente is kwaad

De gemeente Tubbergen is kwaad  over de stap van Van der Burg om de gemeente helemaal buitenspel te zetten. De staatssecretaris belde gisteravond de burgemeester met de mededeling dat hij het COA opdracht heeft gegeven om het hotel ‘t Elshuys te kopen voor de exploitatie van een asielzoekerscentrum. 

Dat besluit kwam 'als een donderslag bij heldere hemel'. De gemeente onderzoekt of er nog iets gedaan kan worden tegen dit besluit.

Tubbergen praat inwoners bij over asielopvang: 'We zijn zelf ook verrast'
Lees ook

Tubbergen praat inwoners bij over asielopvang: 'We zijn zelf ook verrast'

In het hotel is nu plaats voor 75 gasten. Er wordt momenteel gesproken over een opvang van tweehonderd tot driehonderd asielzoekers. Het hotel is daar ongeschikt voor, vindt het gemeentebestuur. "Ook omdat het hotel in een dorp met 3000 inwoners staat. Dan verlies je de verhoudingen."

In het dorp werd gisteravond gedemonstreerd bij het hotel: 

Bij het hotel werd vuurwerk afgeschoten en een bord opgehangen met de tekst: 'Albergen zegt nee tegen azc'

Volgens Van der Burg kan de gemeente niet zo verrast zijn, aangezien er al maanden gesprekken liepen met de gemeente. Maar omdat de gemeente nee bleef zeggen was het 'helaas nodig' om naar een dwangmaatregel te grijpen, zegt de staatssecretaris.

Dat er in Tubbergen veel weerstand is ontstaan, had hij wel verwacht, maar is geen reden om zijn besluit terug te draaien, zegt hij.
 

Lees meer over
Eric van der BurgCOAAsielzoekerscentrum [AZC]Geesteren (Tubbergen)