Wetenschap met knipoog

'Nobelprijzen' voor rectaal alcohol toedienen, kloppende harten en roddelen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© iStock'Nobelprijzen' voor rectaal alcohol toedienen, kloppende harten en roddelen
RTL

De Ig Nobelprijzen, voor wetenschap met een knipoog, zijn weer uitgereikt. Daarbij zijn verschillende Nederlanders in de prijzen gevallen.

De categorieën van deze grappig bedoelde prijzen, die mensen toch aan het denken moeten zetten, verschillen ieder jaar.

Kloppende harten

In de categorie Toegepaste Cardiologie won dit jaar een internationaal onderzoek naar de hartslagen van potentiële partners bij blind dates en hoe dat de aantrekkingskracht tussen twee mensen beïnvloedt. De Nederlandse hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret werkte mee aan dat onderzoek.

De Ig Nobelprijs voor de Vrede ging dit jaar naar een onderzoek over roddelen, waar naast Nederland ook acht andere landen aan meewerkten. Wetenschappers van de Vrije Universiteit hielpen bij het ontwikkelen van een algoritme dat roddelaars helpt te beslissen of ze beter de waarheid of juist leugens kunnen vertellen.

Alternatieve Nobelprijs voor Nederlands botsonderzoek: 'We zijn zo trots'
Lees ook

Alternatieve Nobelprijs voor Nederlands botsonderzoek: 'We zijn zo trots'

Alcohol en eenden

Hoogleraar Peter de Smet van de Radboud Universiteit won opmerkelijk genoeg met een studie die al in 1986 werd gepubliceerd naar aardewerk van de Maya's. Hij ontdekte destijds op basis van kunsttekeningen dat de bevolking elkaar rectaal alcohol toediende. Daar won hij nu de Ig Nobelprijs voor de kunstgeschiedenis mee.

Andere studies die in de prijzen vielen maar waar Nederlanders niet aan meewerkten, gingen onder meer over waarom succes wordt bepaald door geluk en niet door talent en hoe het kan dat eendjes een moedereend zo nauwgezet volgen op het water.

De uitreiking van de echte Nobelprijzen volgt in december.

Lees meer over
Ig NobelprijsNobelprijzenBeeldende kunstWetenschapWetenschappelijk onderzoekHart