Voorlopig geen extra maatregelen nodig op intensive care voor kinderen
Het is voorlopig niet nodig om landelijk extra maatregelen te nemen op de intensive care voor kinderen. Het is daar druk door het RS-virus, maar ook beheersbaar. Dat laat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) weten na een overleg dat de universitaire ziekenhuizen vandaag met elkaar hebben gehad.
De ziekenhuizen in Nederland kenden de afgelopen jaren al gigantische drukte, met name veroorzaakt door Covid-19. Maar momenteel is het in verschillende ziekenhuizen opnieuw alle hens aan dek, dit keer dus specifiek op de kinder-ic's door het RS-virus, een verkoudheidsvirus wat gevaarlijk kan zijn voor baby's.
Zorgwekkend
Károly Illy, van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, vertelde gisteren nog dat de situatie zorgwekkend is. "Op dit moment moet alles op alles worden gezet om ervoor te zorgen dat kinderen die ziek zijn een plek toegewezen kunnen krijgen. Vooralsnog lukt dat."
Het RS-virus is een infectie aan de luchtwegen die elk jaar rondgaat in de koude maanden. Volwassenen kunnen flink verkouden worden van het virus, maar bij baby's kan het grote benauwdheid veroorzaken. Het UMCG laat nu dus weten dat er na overleg geen landelijke maatregelen nodig zijn om meer bedden vrij te maken 'omdat de situatie beheersbaar is'.
Goede samenwerking
Volgens het UMCG kunnen de zeven kinder-ic's in Nederland de drukte nog aan door goede samenwerking met algemene ziekenhuizen. Zo kan een kind dat genoeg is opgeknapt worden overgeplaatst van de ic naar een verpleegafdeling in een regulier ziekenhuis. Het Groningse academische ziekenhuis brengt 16- en 17-jarigen soms ook onder op ic's voor volwassenen. "Dat zorgt voor extra lucht", aldus een woordvoerder.
Sommige planbare operaties, zoals orgaantransplantaties, kunnen wel worden uitgesteld.