Ruim 4600 migranten uit Oekraïne mogen zeker halfjaar langer blijven
De groep vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland zonder Oekraïens paspoort – zogenoemde derdelanders – blijven een halfjaar langer vallen onder de speciale Regeling voor Oekraïense Vluchtelingen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van het RTL Nieuws. Het officiële besluit wordt op korte termijn verwacht.
Deze ruim 4600 zogenoemde derdelanders zouden anders vanaf 5 maart 'gewoon' asielzoeker worden, waardoor ze geen recht meer zouden hebben om in de speciale gemeentelijke opvang te blijven voor Oekraïners en ook niet meer zouden mogen werken.
Zorgen over opvang
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben vorige week staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) laten weten dat zij zich zorgen maken over de opvang van deze grote groep. Als er niks zou gebeuren zouden er per 5 maart ineens ruim 4600 asielzoekers bijkomen in de opvang van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), waar al een tekort aan opvangplekken is.
Ook organisaties als Vluchtelingenwerk hadden aangegeven dat ze zich zorgen maken over deze groep als de regeling afloopt. Zij vreesden dat deze groep op straat zou komen te staan omdat de opvang van het COA dus vol zit.
Besloten is nu dat deze groep derdelanders tot september dezelfde rechten houdt als Oekraïense vluchtelingen. Wat er daarna gaat gebeuren, moet nog worden besloten.
Opvang van derdelanders
De groep derdelanders -mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne maar geen Oekraïens paspoort hebben - zouden vanaf 5 maart niet langer vallen onder de Richtlijn Tijdelijke bescherming Oekraïense vluchtelingen. Daardoor zou deze groep van 4660 mensen een asielaanvraag moeten doen of terugkomen naar het land waar ze vandaag komen. Ook mogen ze dan niet meer in de speciale gemeentelijk opvang voor Oekraïners blijven en mogen ze niet meer werken in Nederland.
In de stukken die RTL Nieuws heeft ingezien is te lezen hoe de samenstelling is van deze groep derdelanders. 1180 van hen zijn afkomstig uit zogenoemde veilige landen als Marokko (750 mensen), India (240 mensen) en Ghana (110 mensen). 160 van hen zijn afkomstig uit andere landen van de Europese Unie. En 3330 mensen komen uit landen Nigeria (1160 mensen), Algerije (340 mensen) en Turkmenistan (320 mensen).
Enkele tientallen van hen zijn inmiddels vrijwillig teruggekeerd naar hun thuisland.