Spoor van ellende

Dood jeugdzorgmedewerker Marit (26): jongens moesten 'hoe dan ook geld maken'

Door Matthijs Voortman··Aangepast:
© ANPDood jeugdzorgmedewerker Marit (26): jongens moesten 'hoe dan ook geld maken'
RTL

De dood van de 26-jarige jeugdzorgmedewerker Marit uit Groningen stond niet op zich, zo bleek vandaag in de rechtszaak tegen de drie verdachten die een spoor van ellende en verdriet achterlieten. Een van hen zou de anderen opdracht hebben gegeven 'veel geld te maken'. In de jeugdzorginstelling waar de jongste verdachte woonde, ging het gruwelijk mis. Het OM verdenkt de jongen ervan zijn begeleider Marit te hebben gestoken.

'Tijdens haar werk als hulpverlener bij Yorneo is ze veel te vroeg van ons weggenomen.'

'Dit had nooit mogen gebeuren.'

Deze tekst staat in de rouwadvertentie voor jeugdzorgmedewerker Marit die op 14 januari is doodgestoken in de open jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen. Tijdens de pro forma-zaak die vandaag diende in Assen, kwamen veel gruwelijke details naar voren. De zaak tegen de 16-jarige verdachte Jenairo H. was achter gesloten deuren omdat hij minderjarig is. De 19-jarige Arek K. uit Emmen was in de rechtszaal aanwezig terwijl de 20-jarige Jermaine S. uit Emmen ervoor koos de pro forma-zaak niet bij te wonen.

Tankshop

Het gebeurde op 14 januari van dit jaar.  Er moest geld worden 'verdiend', vond Jermaine S. die dag. In zijn huis wordt een plan bedacht. Zoals alle plannen voor berovingen en overvallen daar plaatsvonden. Jermaine S., die ook 'Koek' wordt genoemd, bepaalde wie van zijn maten er op roverspad ging, zegt het OM. Terugkomen zonder geld was geen optie. "Geld maken", was het doel.

Die dag hebben ze het voorzien op een tankshop in Emmen. De 16-jarige Jenairo H. en de 19-jarige K. worden er voor deze klus op uit gestuurd. De pompbediende die op dat moment aan het werk was, heeft ze twee dagen ervoor ook al zien rondlopen. "Ze waren opvallend aan het kijken. Ik voelde al dat het niet pluis was."

Zijn vermoedens werden waarheid toen hij op de bewuste dag de jongens weer aan zag komen lopen, nu met maskers op. Hij deed snel de deur van de tankshop op slot. "Ze zijn niet binnen geweest", zegt de pompbediende vandaag. Op dat moment denkt hij er niet zo over na, maar toen hij hoorde waarvan dezelfde jongens ook verdacht worden en wat later die avond is gebeurd, besefte hij aan wat voor gasten hij op het nippertje is ontsnapt. "Het is heftig. Ik heb echt geluk gehad."

Het tankstation in Emmen dat de verdachten probeerden te overvallen.© Matthijs Voortman
Het tankstation in Emmen dat de verdachten probeerden te overvallen.

De twee jongens vertrokken onverrichter zake bij het pompstation dus zonder geld. Maar ze lieten het er niet bij. Er moest geld komen, anders zou er volgens 'opdrachtgever Koek' wat zwaaien. Hij wordt er door het OM van verdacht de andere twee onder druk te hebben gezet en zelfs te hebben bedreigd als er geen geld zou komen. Ook familieleden van de medeverdachten zouden niet veilig zijn. 

Op zoek naar geldkistje

Na de mislukte overval op het tankstation kwam er een ander doel. Jenairo H. wist dat er een geldkistje lag in de jeugdopvanglocatie van Yorneo in de Stationsstraat in Emmen, waar hij verbleef. Hij ging via de voordeur naar binnen en liet Arek K. via de achterkant naar binnen. Begeleidster Marit was samen met een jonge bewoonster van het opvanghuis tv aan het kijken. Het plan was dat een van de verdachten begeleider Marit zou bezighouden terwijl de ander op zoek zou gaan naar het geld. Het ging het gruwelijk mis. Een van de jongens stak Marit in haar keel, terwijl de ander haar tegen haar hoofd schopte.

De jonge bewoonster werd bedreigd met een mes en aan haar haren meegesleurd, zegt het OM. Ze trok zich los en rende naar buiten, waar diverse mensen haar in paniek hoorden schreeuwen. Ze sloeg alarm in het naastgelegen café Groothuis. "Ze hebben haar vermoord", riep het meisje.

De instelling in de Stationsstraat in Emmen waar het drama plaatsvond.© Matthijs Voortman
De instelling in de Stationsstraat in Emmen waar het drama plaatsvond.

Agenten waren snel ter plaatse en troffen binnen het lichaam van Marit in een plas bloed aan. Ze is dan al overleden. Jenairo H. en de Arek K. zijn snel daarna aangehouden. Jermaine S. wat later.

Jenairo H. zou op drie momenten tegenover getuigen hebben bekend dat hij Marit zou hebben gestoken, zegt de officier van justitie vandaag. Zelf ontkent hij dit en wijst hij naar Arek K. die op zijn beurt zegt dat H. heeft gestoken. K. ontkent ook dat hij Marit hard tegen het hoofd heeft geschopt toen ze al bloedend op de grond lag. De twee jongens worden beiden verdacht van 'doodslag danwel moord'. 

De oudste verdachte, die niet bij het fatale incident aanwezig was, krijgt dezelfde verdenking, omdat hij alles geregeld zou hebben en de anderen op pad zou hebben gestuurd 'om zelf geen vieze handen te maken', zo zegt het OM. "Dit is minstens zo erg", vindt de officier van justitie.

Overval op McDonalds

De drie jongens worden behalve de dood van Marit verdacht van meer delicten, zoals de poging tot overval op het tankstation. Jenairo H. wordt samen met een ander ook verdacht van een gewelddadige overval op de McDonalds in Emmen, een paar dagen voor de fatale steekpartij bij Yorneo. "We hebben het er veel over hier", zegt een medewerker in de fastfoodketen vandaag op de dag van de rechtszaak. Er is met een pistool gezwaaid en mogelijk één keer geschoten. "De impact was groot. Er waren veel jongeren in de zaak die getuige waren."

Ook dit plan zou bedacht zijn in de woning van Jermaine S.. Als Jenairo H. niet zou meewerken aan de overval zou hij hebben gedreigd hem te steken, zei de officier van justitie vandaag over. 

Jermaine S. zat op het moment van de delicten nog in proeftijd en is eerder veroordeeld voor meerdere strafbare feiten. Het OM schetst een beeld van iemand die koste wat kost geld wilde hebben door andere jongens voor zijn karretje te spannen. In het huis van S. is een vuurwapen gevonden. Hij wordt ook door de andere twee verdachten aangewezen als de plannenmaker en initiatiefnemer van de strafbare feiten. Ze zijn bang voor hem.

In het huis van S. zouden meer voorwerpen zijn gevonden, die mogelijk gebruikt zijn bij de overvallen en berovingen, zoals gezichtsbedekkende kleding. S. ontkent volgens zijn advocaat dat hij enige rol heeft gehad en dat hij geen druk heeft uitgevoerd. 

Mensen beroofd

De verdachten zouden in de maanden voorafgaand aan de steekpartij bij Yorneo in verschillende samenstellingen mensen hebben beroofd van onder meer een e-step, vapes, vuurwerk, bankpasjes en een mes. Daarbij werd dreigende taal geroepen, zoals: "Als je iemand belt, heb je een heel groot probleem. We weten je te vinden."

De impact voor de slachtoffers is groot, zo gaf de rechter vandaag aan. De nabestaanden en collega's van Marit zijn vol ongeloof. Er is veel verdriet over de dood van de 26-jarige Groningse, die mensen wilde helpen. Tijdens de zaak liepen de emoties bij de moeder van Marit zo hoog op dat ze de rechtszaal moest verlaten. Ook Arek K. schoot vol. Hij trilde wat en op de vraag of hij nog iets wilde zeggen, zei hij zacht: 'Nee'. De rechter gaf vandaag aan dat hij onderzocht moet worden in het Pieter Baan Centrum. 

De voorlopige hechtenis van de drie verdachten wordt verlengd. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt later.

Lees meer over
RechtspraakDoodslagJeugdzorgEmmen (Emmen)Assen