Rutte 'hoopvol' over migratiedeal met Tunesië, EU biedt honderden miljoenen
Europese landen hebben in Tunesië de eerste stappen gezet naar een deal die migratie via het land moet stoppen. Onder andere premier Rutte is daarvoor in het Noord-Afrikaanse land op bliksembezoek geweest. Op termijn komt 900 miljoen euro beschikbaar.
De premiers Giorgia Meloni (Italië) en Mark Rutte hebben samen met de EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen op bezoek in Tunis 'het cynische businessmodel' van de mensensmokkelaars aangekaart.
Tunesië is niet van plan de rol van grenswacht op zich te nemen om andere landen te ontlasten, zei de president eerder. Hij was ook niet aanwezig bij een gezamenlijke persconferentie van Meloni, Rutte en Von der Leyen. "De oplossing zal niet ten koste gaan van Tunesië, we kunnen geen bewaker zijn voor hun landen", zei de president.
Von der Leyen zei dat de Europese Unie onder meer 100 miljoen euro beschikbaar stelt aan het Noord-Afrikaanse land om de smokkel tegen te gaan. Over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers is niet gesproken, zei Rutte.
900 miljoen euro
Tunesië is een belangrijk vertrekpunt voor illegale migranten naar de EU. Vanaf de Tunesische kust liggen er al Italiaanse eilanden op circa 70 kilometer afstand. De drie Europese leiders hebben naar eigen zeggen goede gesprekken gevoerd in Tunis en gaan er de komende weken meer werk van maken.
Er komt volgens Von der Leyen 'budgethulp' van 150 miljoen euro voor de staatskas van het land. Zoals eerder bekend wil de EU daarnaast, zodra er overeenkomsten over zijn gesloten, de Tunesische economie met 900 miljoen bijstaan.
Premier Rutte was vooraf 'voorzichtig hoopvol'. Na de gesprekken zei hij dat er 'goede afspraken zijn gemaakt, die we de komende weken gaan uitwerken'. "We zien kansen om de betrekkingen tussen de EU en Tunesië aan te halen. Er is nog veel werk te doen en ik ben hoopvol dat we onze gezamenlijke doelen kunnen bereiken. We zijn verder gekomen dan ik vrijdag inschatte."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De komende weken worden de afspraken over onder meer het indammen van migratie, economische en financiële hulp en handelsverdragen verder uitgewerkt. Die worden eind juni besproken op de EU-top van regeringsleiders in Brussel.
Op korte termijn gaat Nederland een handelsmissie naar het Noord-Afrikaanse land sturen, rondom onder meer toerisme en watermanagement.