68 procent

Vorig jaar te weinig plastic flessen ingezameld: 'Moet beter'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegVorig jaar te weinig plastic flessen ingezameld: 'Moet beter'
RTL

Vorig jaar zijn te weinig plastic flessen en flesjes ingezameld, zegt het Afvalfonds Verpakkingen. Sinds twee jaar zit ook statiegeld op kleine flesjes, maar die memo is volgens de cijfers nog niet bij iedereen binnengekomen.

Het zou een wisselwerking zijn tussen onvoldoende innamepunten en te weinig communicatie over het inleveren van statiegeldflessen, stelt het Afvalfonds. Het Afvalfonds Verpakkingen verstrekt vergoedingen aan gemeenten voor het (gescheiden) inzamelen van huishoudelijk verpakkingsafval, waaronder plastic flesjes.

Vorig jaar werd 68 procent van alle plastic flessen en flesjes ingezameld, terwijl de wettelijke doelstelling 90 procent is. Jaarlijks worden ongeveer 700 miljoen grote plastic flessen en 1 miljard kleine flesjes op de Nederlandse markt gebracht. Op de kleine flesjes zit 15 cent statiegeld, op de grotere 25 cent.

'Moet beter'

Directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds zegt 'nog niet echt tevreden' te zijn met de resultaten. "Toch verdient de consument hier een compliment, omdat die in korte tijd een flinke gedragsverandering heeft laten zien."

Een telcentrum voor statiegeldflessen.© ANP
Een telcentrum voor statiegeldflessen.

"Van alle Nederlanders is 91 procent bekend met de 15 cent statiegeld op kleine plastic flessen. Dat is mooi, maar moet beter." Klein Lankhorst ziet kansen in extra communicatie, het 'voortdurend herhalen van de boodschap' en het uitbreiden van de innamepunten.

Supermarkten en tankstations

Momenteel zijn er meer dan 28.000 innamepunten voor statiegeld in Nederland. Het gaat om ruim 5000 punten bij onder meer supermarkten, grote tankstations en op NS-stations zoals Utrecht CS en Amsterdam CS, waar je statiegeld terugkrijgt.

Ook zijn er ongeveer 23.000 innamepunten bij bijvoorbeeld sportverenigingen en bioscopen, waar het statiegeld naar een goed doel gaat.

Blikjes

Sinds 1 april dit jaar zit ook 15 cent statiegeld op blikjes. Jaarlijks worden ruim 2,5 miljard blikjes bier, fris en andere dranken op de Nederlandse markt gebracht. Daar is ook een grote reclamecampagne voor gevoerd.

Inmiddels weet 98 procent van de Nederlanders dat er statiegeld op blik zit, zegt het Afvalfonds. Het aantal blikjes in het zwerfafval zou ook aantoonbaar minder zijn geworden, sinds de invoering van het statiegeld.

Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes zijn de rijen voor die automaten vaak heel lang. Maar daar komt nu een oplossing voor: een nieuwe machine.
Lees meer over
StatiegeldAfvalNederland