Binnenland

Kinderrechten in Nederland verslechterd: 'Zorgen over kansen kind'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPKinderrechten in Nederland verslechterd: 'Zorgen over kansen kind'
RTL

Van de tweede plek op de wereldranglijst, naar plek 13. Nederland gaat veel minder goed om met de rechten van kinderen, volgens de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights.

De organisatie heeft vandaag een nieuwe zogenoemde KidsRights Index gepubliceerd. Op de index staan 163 landen. De jaarlijkse ranglijst geeft weer hoe kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en hoe landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren. 

De daling van Nederland komt vooral door de beoordeling die Nederland kreeg van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties. Zo presteert Nederland minder goed op twee van de zeven punten waar op beoordeeld wordt: faciliterende wetgeving en beschikbaar budget.

Kinderen in armoede

Oprichter Marc Dullaert van KidsRights: "We maken ons zorgen over kinderen in Nederland die in armoede leven en over bezuinigingen die ook gevolgen hebben voor gezinnen met een minimuminkomen. 390.000 kinderen leven onder de armoedegrens. Als Nederland niet beter z'n best doet, geven ouders armoede door aan kinderen en hebben ze geen echte toekomst." 

Volgens Dullaert doen landen te weinig om kinderparticipatie te stimuleren: "Niet één van de 163 landen boekte op dit punt de hoogst mogelijke score. Dat betekent dat de standpunten van de 2,2 miljard kinderen in de wereld onvoldoende worden meegewogen bij kwesties die hen direct aangaan."

Noorwegen op 1

Noorwegen is voor het tweede opeenvolgende jaar lijstaanvoerder. In de top 10 staan verder ook Zwitserland, Finland, Portugal, Ierland, IJsland en Slowakije. Helemaal onderaan als slechtst presterende landen staan landen als Papoea-Nieuw-Guinea, Tsjaad en Afghanistan.

Lees meer over
MensenrechtenKind