'Levensgevaarlijk: mijn vader had alzheimer, maar mocht gewoon autorijden'
"Mijn vader had alzheimer, maar kwam gewoon door de keuring heen. Hij reed stug door in zijn auto." Na het dramatische ongeval dat vandaag werd veroorzaakt door een 87-jarige man, laait de discussie op: moet de keuring niet strenger?
Hans van Maanen uit Bleiswijk moest het jarenlang met lede ogen aanzien. Zijn 76-jarige vader Cornelis werd verwarder en trager, maar reed nog stug rondjes in zijn auto. "Achteraf bleek dat hij zware alzheimer had. Ongelooflijk dat hij nog achter het stuur mocht zitten. Een gevaar op de weg."
Keuring
Op zijn 75ste had de vader van Hans nog een keuring gehad. Momenteel is het zo geregeld dat mensen vanaf 75 jaar zich moeten laten keuren door een arts. Als de keuring goed gaat, wordt het rijbewijs weer met vijf jaar verlengd.
Zo ging het ook bij de vader van Hans. Niets aan de hand, zei de keuringsarts. "Mijn vader was daar maar al te blij mee en bleef lekker doorrijden. Hij hield van zijn vrijheid."
Hard achteruit
Maar in een jaar kan hoop gebeuren, weet Hans. Zijn vader ging hard achteruit. Dat zag je terug in zijn rijgedrag. "Als je bij hem in de auto zat, reed hij niet per se langzaam. Maar hij reageerde vooral heel traag. Als er opeens een auto van rechts kwam, zag hij dat veel later dan de bijrijder. Zijn reactievermogen was erg achteruit gegaan."
Hans en zijn broers en zussen waren het erover eens: pa moest uit de auto. "De druppel was een bewuste middag waarop mijn vader bijna een ongeluk had veroorzaakt. Mijn broer zat er naast. Gelukkig ging het net goed. Maar het scheelde weinig of mijn vader had een groot ongeluk veroorzaakt."
Hans ging met zijn vader naar de huisarts. "Die constateerde dat mijn vader een snel verergerende vorm van alzheimer had. Hij vond het totaal onverantwoord dat hij nog rondjes reed."
Jaarlijkse keuring
Van Maanen is bestuurslid van de Vereniging voor Verkeersslachtoffers. Hij pleit voor een jaarlijkse keuring voor automobilisten boven de 70. Ook andere clubs hebben oren naar zijn plan. De ANWB, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en Veilig Verkeer Nederland hebben een werkgroep opgericht waarin de bejaarde automobilist centraal staat.
Carolien Reindel van de Vereniging voor Verkeersslachtoffers: "We zijn aan het bekijken of de huidige regels rond de keuring nog wel afdoende zijn. Ik sluit niet uit dat we strenger gaan bekeuren. We moeten dat gaan onderzoeken."
Regels voor autorijden voor bejaarden
- De man die in Limburg een dodelijk ongeluk veroorzaakte, was 87 jaar. De spookrijder reed een moeder van drie kinderen dood.
- Verkeersexperts gaven in augustus aan dat ze vinden dat er maatregelen moeten komen om oudere automobilisten veiliger aan het verkeer te laten deelnemen, omdat het aantal ouderen dat in het verkeer om het leven komt behoorlijk toeneemt.
- Momenteel is het zo dat mensen vanaf 75 jaar bij verlenging van hun rijbewijs zich moeten laten keuren door een arts.
- Als die keuring goed verloopt, wordt het rijbewijs weer met vijf jaar verlengd.
- Als iemand een progressieve aandoening heeft, dus een chronische ziekte die steeds erger wordt (zoals diabetes of alzheimer), dan wordt het rijbewijs voor een kortere periode dan vijf jaar verlengd, zo legt een woordvoerster van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit.
Meer op rtlnieuws.nl:
Bejaarde spookrijder rijdt moeder van 3 kinderen dood